2024-01-24 26 瀏覽
五花肉玫瑰燉飯好特別嘅韓式risotto。用韓式辣醬,青醬炙烤過,加入芝士烹煮。濃郁嘅芝士味🧀加上韓式辣醬,口感層次非常豐富!穀神星大蝦墨汁意粉🍝食依道菜,大家要做好準備隨時保護好淺色的衣服以及隨時準備好紙巾(唔好問我點解知道🤣)意粉口感唔會過於軟爛,比較彈牙。墨汁增添咗鮮甜嘅味道。topping有大蝦和魚卵,一啖食落去有種海洋於口腔中爆開嘅感覺!冥王星烤LA骨唔提唔知,牛仔骨有另一個稱號,叫做:「LA Cut」☝🏻。點解咁叫呢❓ 其中一個說法係,1990年代,有大批韓國移民湧入美國洛杉磯,當時既居美韓國人好鍾意將牛仔骨切成1/4英寸規格,然後做韓式燒烤。漸漸地,牛仔骨就以洛杉磯城市命名,叫做「LA Cut」。今次的烤LA骨相當實惠,有六大片,口味偏甜,冇乜韓式辣醬的味道。醬汁類似壽喜燒,中意甜食嘅朋友仔不容錯過!🍮伯爵茶布丁牛角包窩夫第一次試牛角包做嘅窩夫,不同一般的窩夫🧇,牛角包窩夫更加有層次,一層層酥皮下散發出牛油香。搭配伯爵茶醬同布丁,唇齒留香,作為飯後甜品,啱啱好。

五花肉玫瑰燉飯

穀神星大蝦墨汁意粉🍝