2022-10-05 610 瀏覽
心血來潮入想食燒鵝,嘅然要食緊係食老字號「深井裕記」燒鵝🤤!其實入深井都好唔容易㗎,喺港島區要坐成個鐘搭巴士先入到去,去到裕記門口都有唔少人等緊位,好彩我同女朋友6點左右仲有得walk-in!咁我地2個人就叫左3樣菜「炭爐燒鵝」半隻,「XO西蘭花🥦帶子」,「黃金大蝦球🍤」!「炭爐燒鵝」半隻 + 瀨粉本身諗緊食1/4定半隻,諗諗下1/4隻一定到喉唔到肺,就叫左半隻。嗱要同大家講聲先,炭爐燒鵝都有分正常size同特大size ,姐姐話特大同大其實唔係差好遠,2個人正常size就夠,到上菜嘅時候就明點解,因為真係好大隻,比係出面食嘅大!食落口真係有鵝肉香味同埋鵝皮係脆香!每碟都有小量鵝頸,如果係會飲酒🍻咁就岩哂,送酒一洗!同埋要點酸梅醬,真係好好食!當然啦,食燒鵝點少得瀨粉,記得叫,可以中和返燒鵝嘅油膩!「XO西蘭花🥦帶子」喺餐牌上普通西蘭花帶子同XO西蘭花帶子係一樣價錢咁我梗係食XO西蘭花帶子,上菜見到嘅時候已經好大碟,食落嘅時候已經覺得好野味,女朋友叫左姐姐比碟蝦醬,原來加埋蝦醬一齊食真係更架好味,層次再增加!「黃金大蝦球🍤」呢個咪黃金大蝦球望落去隻蝦好大隻,食落去真係啖啖肉,唔多炸粉,

「炭爐燒鵝」半隻 + 瀨粉
同埋要點酸梅醬,真係好好食!
當然啦,食燒鵝點少得瀨粉,記得叫,可以中和返燒鵝嘅油膩!
瀨粉

「XO西蘭花🥦帶子」
XO西蘭花帶子

「黃金大蝦球🍤」
呢個咪黃金大蝦球望落去隻蝦好大隻,食落去真係啖啖肉,唔多炸粉,但好多咸蛋黃包住蝦球🤤,好鬼好食!

其實依餐剩係得燒鵝已經可以比5分滿分!
炭爐燒鵝買少見少,傳統手工真係好好食!
黃金大蝦球
2022-10-04