2013-09-08 727 瀏覽
早幾日約左朋友到孖沙街的malaymama食肉骨茶,期待很久了~~~我們2人避過中午的人潮,約2點鐘到達,仍然仲有3枱客未走,只好坐側邊面壁的椅子了。(店內只有3張橫枱,側邊1張面壁的長窄枱)我們點了淨肉骨茶、傳統喇沙選配雙拼(油麵加米粉)、傳統蝦麵就配米粉、青檸梳打同凍薏米水。飲品先到,等食期間店員主動提議我們轉到中間即將埋單的大橫枱,都有幾貼心的感覺。肉骨茶出場了,飲啖湯有陣陣藥材味又易入口,D湯亦夠咸。一心諗住的豆卜吸曬D湯,一定好好味,但可能D豆卜最後先放或放得未夠耐,豆卜𥚃邊冇咩味。好彩D排骨入味之餘又鬆又軟,好好味。下次一定配米粉,索曬D湯,一定更好食。因為今次食完其他嘢,D湯已經凍左,嘥咗。傳統喇沙,內有雞絲、蝦、豆卜、芽菜、矮瓜。飲一啖湯好重椰味,初初入口唔多覺辣,以後D辣味就由喉嚨發出來。哈哈!立即飲返一啖薏米水解解辣。雙拼(油面加米粉)食落又幾有口感,幾特別喎!而傳統蝦麵,內有蝦、豬肉片、通菜。我們今次個蝦麵好食過喇沙,啖蝦湯超甜,D米粉又索曬D湯好入味,令人回味。如果下次再來,一定試佢地的魷魚通菜和加也多士

如果下次再來,一定試佢地的魷魚通菜和加也多士
  • 肉骨茶
  • 傳統蝦麵