2015-08-22 255 瀏覽
這天我又同老婆出元朗搵食, 例牌上Openrice及Facebook食在元朗的群組睇睇. 我地都睇到很多人講這間拉麵天王, 於是我地就揸車出發, 剛剛在餐廳對面搵到位置泊車. 個時9點左右, 門口好彩只有2位顧客排隊, 我地等左10分鍾左右就入到去位, 不過坐位空間真你好細, 我同老婆都坐得好唔舒服, 不過對我食開拉麵的人來講, 我已經習慣左, 除了一蘭比較好坐, 間間都咁迫. 我地點左一個赤天王, 一個黑天王及一客芝士年糕.等了十分鍾左右就有拉麵送上, 我先試了一口赤拉麵的湯, 湯頭不過不失, 本人口味比較重, 我覺得豬骨味可以重一點, 而且少了一點膠質. 之後我試一試D麵, 真係好差, 完全唔彈牙, 又無蛋味, 我諗佢最好要換左個供應商. 不過佢地D叉燒真係做得唔錯, 很香, 肥廋適中, 豬肉的質素唔錯, 全晚最滿意係佢地的叉燒. 不過我諗我唔會再幫襯, 都係去食一蘭穩陣.

赤天王
黑天王