2016-09-13 3053 瀏覽
蒸氣海鮮鍋興咗好耐,但我都仲未試過! 最近行過鰂魚涌,見到呢間做緊套餐優惠,好似都幾抵所以就嚟試下!今日係平日,有3枱,由2位服務員負責,佢地照顧得好好!基本上自己唔使放食物上去蒸同夾返熟既海鮮,因為佢地會幫你做晒!真心覺得自己好似大爺咁個鍋最正既係佢有計時,大部分食物都係3-6分鐘有得食!睇住佢倒數既感覺真係幾正!就係呢個蒸鍋啦!下面放左米煲粥,上面就可以蒸海鮮! d海鮮汁係啲窿窿到跌落去,個煲粥一定好正!諗起都覺得好好味呀 第一道上嘅係大蝦!每人有兩隻蝦!隻蝦真係好大!而且差唔多隻隻都係有膏㗎!!!今時今日要揾隻有膏既蝦都要好貴先有,佢d膏仲係由頭去到蝦身都有!真心正!可能因為鮮蒸既關係,d肉比平時爽好多!有鮮味就緊架啦!我睇到d蝦入去鍋個陣仲識郁架!對我呢個鮮蝦愛好者黎講,做“頭盤”真心一流!之後再放既係馬刀貝!最近打邊爐先食完!但都仲係覺得好開心可以見到佢!真係好大隻。而且d肉仲好厚,唔韌!佢放左d薑椒一齊蒸,令個味道再豐富d, 唔只有鮮味!識食一定係一啖KO!鎖住d汁係口中,真係好爽!其實d咁大隻既蠔平時我只會係食生蠔個陣食過!好肥大!今次要蒸都好好奇出黎會唔會縮左水定點。結
馬刀貝
石蠔
結果係無咩縮水既,都仲係好大隻!
食蠔我最鍾意一啖咬左佢最肥既肚既位置先! 嗰種質感係好令人滿足既!!!
不過今次個頭既位有少少沙,如果可以洗得再乾淨啲呢,就更加好啦! 我連喺個蠔殼上面啲汁都唔放過!好鮮甜!
安格斯牛肉
食完一大輪海鮮,佢仲有安格斯牛肉粒可以畀我哋揀!呢啲牛肉粒都係放喺海鮮嗰個位置到蒸! 其實我係第一次食蒸嘅牛肉架咋!平時只會蒸排骨蒸豬肉,未試過蒸牛肉。牛肉平時都係煎嘅。 但可能因為佢既牛肉都揀得好靚,所以蒸完出嚟你係都係好好味!係好鬆化嗰種牛肉!而且呢個牛味好香好香
南瓜排骨粥
最後就到最底嘅南瓜排骨粥啦!真係期待咗好耐呀!加咗啲蔥花同埋莞茜之後個粥真係變得更加香甜呀!
每人基本上都可以分到2至3碗,真係食到好鬼飽!