2013-05-29 402 瀏覽
元朗最近開左好多新餐廳,單單帆船快餐對面條街都有不少選擇。幾年前仲係中學生既時候,呢條路既餐廳只得一間,今時今日已經多到食日式中式西式都有。友人之前已經食過mr pizza,話好抵食所以推介。雖然喺街舖,不過唔算起眼,入到去只得2枱食客,侍應生服務唔算殷勤,擺低menu就走,已經見我等人,連水都冇杯,大熱天時,可能因為環保掛,不過唔算細心囉。只係得坐埋牆先有挨pan chair,我坐左2個鐘圓“鄧”都幾唔舒服,餐枱之間空間太少,好彩少人食,full晒都好逼。order左個2人餐,$168,小食/沙律,意粉,12吋pizza,2杯飲品或忌廉湯忌廉千層薯切落去果下聽到啲爽脆聲,我同友人不禁對望……勁驚唔熟……入口係好爽口,爽到個感覺似未熟……味道好淡,淡而無味果隻,早知叫薯角啦蕃茄醬海鮮意粉唔可以話唔好食,汁算多,不過無咩咸味,海鮮得幾粒仲要個樣煮得過熟縮到好細粒。單叫呢個意粉要成$48,假如係咁既質素都幾唔抵食,跟餐黎講就算啦……夏威夷pizza,可選蕃茄汁同千島汁都幾大份,見啲食客都係食唔晒要打包,好有衣食!材料有火腿同菠蘿加芝士,芝士份量都幾多,pizza皮見佢係人手搓仲拋上拋落,幾
元朗最近開左好多新餐廳,單單帆船快餐對面條街都有不少選擇。
友人之前已經食過mr pizza,話好抵食所以推介。

忌廉千層薯
切落去果下聽到啲爽脆聲,我同友人不禁對望……勁驚唔熟……

蕃茄醬海鮮意粉

夏威夷pizza,可選蕃茄汁同千島汁
都幾大份,見啲食客都係食唔晒要打包,好有衣食!
材料有火腿同菠蘿加芝士,芝士份量都幾多,pizza皮見佢係人手搓仲拋上拋落,幾有咬口,千島醬唔會好漏

餐飲要左熱檸茶,檸檬份量都多,唔孤寒,但點解要連埋茶包上?又唔係靚茶唔需要show label,個杯已經夠細,飲幾啖已經冇,加埋檸檬同茶膽,杯茶實質有幾多?我寧願佢沖一壺茶,放底2隻吉杯加檸檬俾我地仲好,不過可能冇位啦

總結:
地方太細,枱同枱之間好逼,好彩隔離冇人啲野食可以放喺隔離枱,唔係大家就要食快少少唔好阻位上菜!
香港寸金呎土,逼少少放多2張枱做生意我都好明白,不過啲chairs換一換好啲,真係唔阻得太多位。
另外service好一般,要我俾加一唔係好gur,間餐廳已經少食客,但個侍應既警覺性都好抵,諗住叫佢俾杯水,叫左幾次仲要其他食客提醒先知我地叫佢,餐廳唔算好大姐,問佢拎杯水佢都幾搞笑:淨係2杯水呀?無其他野要?
我諗佢既意思可能想催我地落埋餐飲。最後佢忍唔住過黎問:我想問你地2個想飲乜?
埋單多謝都冇句,臨走都唔say bye,街坊生意都不至於咁既服務掛?用下service language啦唔該!

不過食慣左其他pizza shop都可以試下呢到,pizza冇pizza hut咁油,始終手工pizza都難得,
期待你進步呀mr pizza!
2013-05-28