2021-11-16 908 瀏覽
今年唔知男朋友會book龍景軒同我慶祝, 睇完Perfect Continuous Eat介紹自己都book左天龍軒同媽咪食lunch☺️ 一次過試埋位於102樓既二星米芝蓮中菜! 兩間都好好彩臨時有窗口位望靚景♥️我覺得天龍軒有一個細心位嘅係媽咪用嘅口罩係KF94比較長 職員一坐低見到之後即刻幫我媽咪換一個信封型嘅口罩套 勁貼心!溫馨小提示:所有叫的都是半份或一人份量 兩個人份量係岩岩好⭐️Highly recommended📌蜜燒西班牙黑豚肉叉燒 (半份) ⭐️記得book位時要預早預訂, 好似無得即日叫! 叉燒比我想像中瘦 但一啲都唔會韌 非常入味同好淋 好香橡果香味📌中東吉品鮑魚酥⭐️上次都有開story poll 問, 發現大家都覺得呢度既鮑魚酥比龍景軒更好食! 雖然價錢更貴但係因為龍景軒係用雞粒 而天龍軒係鵝肉粒所以更加香口📌窩貼大蝦多士 (半份) ⭐️出邊食到嘅大蝦多士都會偏油膩 食到第二舊已經可能覺得唔想食 但呢度嘅蝦多士做得非常薄完全冇油膩感 都做得非常脆口配埋個甜酸汁食真係好好味📌炸釀鮮蟹蓋⭐️蟹蓋入面嘅蟹肉多到一切開就會覺得有種滿瀉嘅感覺 唔會好似岀面覺得食勁多配菜先有幾啖蟹肉

溫馨小提示:所有叫的都是半份或一人份量 兩個人份量係岩岩好

⭐️Highly recommended

📌蜜燒西班牙黑豚肉叉燒 (半份) ⭐️

📌中東吉品鮑魚酥⭐️

📌窩貼大蝦多士 (半份) ⭐️

📌炸釀鮮蟹蓋⭐️

蟹蓋入面嘅蟹肉多到一切開就會覺得有種滿瀉嘅感覺 唔會好似岀面覺得食勁多配菜先有幾啖蟹肉既感覺 個炸子薑食完會覺得解油膩感 中和蟹肉既涼性

📌龍鳳燒賣 (金華火腿帶子燒賣•香茜蝦球燒賣)⭐️

呢個燒賣真係好誇張一粒燒賣等於出邊兩粒燒賣嘅份量 兩個人食真係可以一人一半 記得要配天龍軒嘅XO醬食 佢嘅XO醬真係勁多瑤柱勁香勁好好味

📌鮑粒荷葉飯

職員都好細心等你影完相就會幫你分兩碗 忍唔住都狂落佢既XO醬撈呢個荷葉飯

📌X.O.醬煎蘿蔔糕 (半份)

呢個蘿蔔糕好似真係食佢嘅XO醬為主 真係勁多瑤柱喺面 蘿蔔糕本身就不過不失 可以唔使特登叫 淨係叫個XO醬已經夠😂

📌香芒楊枝甘露
上次有少少後悔冇喺龍景軒食佢哋嘅香芒楊枝甘露 聽講會有個布甸係底 但天龍軒嘅楊枝甘露都好濃郁
窩貼大蝦多士 (半份)
中東吉品鮑魚酥
龍鳳燒賣 (金華火腿帶子燒賣•香茜蝦球燒賣)
蜜燒西班牙黑豚肉叉燒 (半份)
X.O.醬煎蘿蔔糕 (半份)
炸釀鮮蟹蓋
鮑粒荷葉飯
2021-08-25
生日
窩貼大蝦多士 (半份)
中東吉品鮑魚酥
龍鳳燒賣 (金華火腿帶子燒賣•香茜蝦球燒賣)
蜜燒西班牙黑豚肉叉燒 (半份)
X.O.醬煎蘿蔔糕 (半份)
  • 炸釀鮮蟹蓋
  • 窩貼大蝦多士