2012-07-19 465 瀏覽
今晚一行四人來到尖沙咀海運大廈的越南芽莊晚膳 , 未夠 7 點已經要係門外等位 , 一等就等左差不多半個鐘 , 未入座已告知兩小時就要離座 , 所以我地係門外等候期間已睇定餐牌 , 入去坐低就可即刻落單 。我們被安排坐近 窗邊 , 店內一大片落地玻璃 , 景觀絕對一流 , 望出去就是維港兩岸 , 睇煙花呀 , 幻彩詠香江都好正 ! 頭頂上古色古香的吊扇 , 也增添一些越南懷舊的風味 。我們一共叫了 6 道菜 , 2 杯飲料 , 張檯差點放不下 。 燒乳豬 : 是這裡的首本名菜 , 一碟大約有 1/3 隻乳豬 , 能夠做到皮脆肉嫩 , 又不多肥肉 , 算是今晚我最喜歡的一味菜 。 安南藕苗蝦沙律 : 睇相片你會見到一條條啡色 , 兩端有幾個小孔的就是藕苗了 , 很爽脆 , 很開胃 , 是一道不錯的餐前菜 。 香煎釀原隻墨魚 : 頗為失望的一道菜 , 裡面既饀冇咩特別 ,

很爽脆 , 很開胃 , 是一道不錯的餐前菜 。

墨魚亦不覺得有幾香 , 咬落亦欠缺了煙靱度 。

會安軟殼蟹卷 : 呢個 ok , 軟殼蟹脆脆的 , 外圍包著生菜 ,
裡面還夾雜了紅白蘿蔔絲 , 青瓜片 , 清清爽爽的 , 配搭不錯

酸子焗大蝦 : 酸甜汁做得不錯 , 不過大蝦不夠新鮮 , 但又冇咩調味 ,
連酸子汁都冇滲入去 , 有點敗筆之作 。
河內番茄蚧肉湯檬 : 滿滿的番茄和番茄茸 , 湯味特濃 ,
吃不到那些是蚧肉 , 反而似罐頭吞拿魚的味道 , 不過都好好味。

食下傾下 , 到埋單時都未到兩小時 , 而且餐廳都開始有些空位了 , 不用等位即可入座 ,
即係話想不同人迫 , 可考慮九點先來食 。

燒乳豬
蕃茄蟹肉湯檬