自從西洋菜街被殺街之後,一切回復正常,旺角街頭依然遊人如鲫,不過再沒有那些大媽的惡俗之表演,起碼耳根樂得清靜。跟朋友放工後由旺角走到太子,沒有太特別想別哪一間餐廳只是想找間舒服的坐低食個晚餐,有情調的隱世西餐廳,是她介紹給我的。位於太子基隆街,我本人比較少到這個位置,她說晚市套餐價錢不貴,值得試試,概然有想法又有推介,就這樣吧。.藍紫色的門面佈置,門外天花垂吊著一束束不同顏色的小型 LED 燈,配上餐廳名【Home Sweet Home】,好親切喔。同埋都不算太隱世,因為太子C2出口行去只需3分鐘。餐廳環境不大,透過茶色玻璃門望入去一眼望晒,牆壁是混凝土原樣,地板是深棕色木漆地板。 燈飾是簡單的天花燈。 餐桌是木製的,有兩組高身吧檯 , 配以舒服穩陣的高櫈,我們就被安排坐這裡。 為營造浪漫氣氛,裡頭的燈光較暗,所以每檯都放置了小燭檯。感覺些融合了潮與摩登既配搭。另外仲有一點小心思既佈置,一大片牆身以紅酒酒樽作裝飾,亦有掛燈及有些擺設都挺為喜歡。店員親切放上餐牌介紹一番...好有「Home」的感覺。餐廳菜式選擇很多,有pizza、意粉、牛扒等,而且還會供應海鮮拼盤,當中包括澳洲小龍蝦、皇

店員親切放上餐牌介紹一番...好有「Home」的感覺。餐廳菜式選擇很多,有pizza、意粉、牛扒等,而且還會供應海鮮拼盤,當中包括澳洲小龍蝦、皇帝蟹、青口及螺等,多款又新鮮。不過我地見晚市套餐價錢不貴,點了兩份晚市套餐。包頭盤、冷盤、湯、主菜及甜品,感覺頗抵食!

突然間見到有一個推廣做緊就係嚴選時令當做生蠔品嚐新鮮極之享受嘅生蠔推廣
友人見到有空運海鮮生蠔,隨季節而定,即慶點了幾款試一試。

🔹 空運新鮮生蠔-半打 $108
當日生蠔非常爽口鮮甜,入口出奇順滑,有creamy的質感,但每一隻既大小不一,不太穩定而且就略嫌不夠飽滿,沒記錯是南非生蠔或者是廣島蠔吧。全日供應添。
空運新鮮生蠔-半打
空運新鮮生蠔-半打

前菜:
🔹黑魚子蟹肉他他+煙三文魚+龍蝦菠菜湯
黑魚子蟹肉他他:薄切的青瓜片捲住蟹肉,賣相美美,入口感覺挺清新。非常易做但又極開胃,食入口鮮味十足,魚子爆開的一剎那好正既感覺。

黑魚子蟹肉他他+煙三文魚+龍蝦菠菜湯

煙三文魚及龍蝦菠菜湯:煙燻技術薰制處理得不錯,魚肉沒有煮熟, 保留大量水分, 入口較濕潤, 有明顯煙燻香味, 鮮味亦較出眾,配左小小汁更加好食。而細細杯既龍蝦菠菜湯shot杯承載,幾Buy呢個Idea,龍蝦鮮味不算太濃郁但就好Creamy,分量唔多既關係,冇諗到有咩層次感只係覺得都可以。
黑魚子蟹肉他他+煙三文魚+龍蝦菠菜湯

燒扒之夜晚餐-因為主菜都是肉類。食物熱辣辣送到嚟...
🔹澳洲和牛牛柳芝士烤波士頓龍蝦🦞 $468
份量頗大,擺盤精美。先說說配菜,見到五顏綠色,好開胃,茄子和翠玉瓜咬落多汁,底下用上法式奶油薯蓉,增添飽肚感,一層層的奶油堆疊而成,份量好飽肚架。

澳洲和牛牛柳芝士烤波士頓龍蝦

澳洲和牛牛柳都燒得幾靚,五成熟,和牛肉質軟腍,帶適量肉汁,澳洲嘅和牛呢間比我感覺味道非常鮮美,遠遠超過目前M9級牛肉,有一股甜香的牛油味道,比牛肉更有牛肉味道;肉味較為濃郁。用少量黑椒調味更加正,好似落左少量rosemary?惹味左少少,整體口感入口有融化嘅感覺!
澳洲和牛牛柳芝士烤波士頓龍蝦

芝士烤波士頓龍蝦🦞。龍蝦用芝士及白汁焗,必定香口非常,但肉真係唔夠多食落肉較嫩滑細緻。

🔹扒澳洲先谷字黑安格斯肉眼·燒薯 $398
五成熟的牛扒切開呈剛好的粉嫩色肉質,肉和肥肉兼有,煎烤味道比較香,入口有陣陣炭燒的香味,肉質嫩滑帶彈性,脂肪比例平均,肥膏只在側邊,怕肥的也能輕易切走肥膏。
扒澳洲先谷字黑安格斯肉眼·燒薯

入口時可以聞到香濃的牛肉味,肉汁亦相當豐富。覺得唔夠味放少許海鹽調味便可,整體味道是不錯的啊!而且兩款配菜都很有誠意啊!

扒澳洲先谷字黑安格斯肉眼·燒薯

燒薯屬於香港人的味道,沒有太大驚喜,因為心知味道都跟一般模樣,只是夠軟腍又易入口。成知餐總結係完全不輸高級餐廳。

🔹甜品主廚精選-法式焦糖布甸
女士們喜愛的甜品同樣整得有版有眼,晚餐呢個甜品好吸引,味道有水準之餘,賣相又靚。黃糖做焦糖糖衣使色澤更深,味道少許帶甘蔗味。
法式焦糖布甸

控制焗爐的火力剛好,又軟又滑,不過要盡快進食,放久了焦糖會溶化成糖水喔!嘿!
其實佢仲有一啲甜品嘅星級推介但係已經太飽了。就例如好似佢嘅重奏甜品拼盤或者特濃朱古力心太軟都好吸引!
法式焦糖布甸

飲品:餐酒、咖啡或茶其他飲品可以加錢升級
🔹百香果香橙冰茶加$22
很適合配牛排扒吃。百香果香橙,多汁的水果、沁人心脾的茶葉,也許還帶點花香,這才是屬於夏天的味道!喝下去不是一般「死甜」的味道。
百香果香橙冰茶

🔹紅棗黑枸杞茶 $32
黑枸杞和紅棗都是很常見的兩種養生食物,它們的吃法多樣,味道好, 營養豐富,深受人們的喜歡。飲一壺味道清香,色澤明亮既茶夠晒開胃,輕淡嘅鮮甜會慢慢散發出嚟,味道屬於輕口味,而且會暖住放係到,唔怕飲凍左既茶,素質不錯喔!
紅棗黑枸杞茶

是晚既燭光晚餐西餐廳,雖然位於太子市區,但係餐廳環境挺為舒適,坐得舒適 , 耳聽樂曲 , 播放著輕快音樂比大家鬆一鬆。其實都幾岩好情侶、朋友、同事坐低慢慢食,慢慢咁Chill下。歌曲好似咩都有,但全部都好岩我聽。論價錢不算係便宜實惠價,但合理,論食物亦都不錯,論服務好到位,懇勤又有禮,聽朋友講平日晚上都有大部時間會滿座,餐廳應該幾受歡迎吧。 有質素的二人晚餐,相信都定為慶祝既一個落腳點。
紅棗黑枸杞茶
  • 澳洲和牛牛柳