2020-03-23 547 瀏覽
Knockbox Coffee Company #中環 #黃店💛💛💛❗️ 亞洲首100強嘅咖啡❗️獲選為亞洲首100強嘅咖啡💯旺角嘅總店一向好多人,最近仲喺中環開咗新嘅分店。新店貫徹一向啡色綠色tone嘅裝修💚🤎獨特舒適,入面嘅Staff都非常友善,又要係黃💛💛💛食物質素不過不失,但咖啡就真係好正!Pink💞$98Fresh and floral, Taste of fantasy highlighted by berries, pistachio, raspberry cream, blueberry yogurt 呢一個窩夫可以話佢哋嘅signature😍創意巧妙地將窩夫整成咖啡豆嘅形狀☕️成功吸引左唔少人打卡!而且好欣賞佢哋製作呢個窩夫嘅概念,同咖啡一樣有季節性,會選取當下最當做嘅水果同埋果仁,再以顏色命名🤩今日見到同聽日嘅都可能會有分別。而最近佢哋就推出左呢一款新嘅Pink💞顧名思義就係以粉紅色為主題,用上紅桑子藍莓等等嘅水果,製作成唔同口感嘅裝飾,有粉末、有醬、有yogurt。味道方面較為似雞蛋仔(韓國台灣大大粒嗰種),因為佢並非脆身,而係鬆軟fluffy🙈另外配上酸酸甜甜嘅莓醬同
❗️ 亞洲首100強嘅咖啡❗️

Pink💞$98
味道方面較為似雞蛋仔(韓國台灣大大粒嗰種),因為佢並非脆身,而係鬆軟fluffy🙈另外配上酸酸甜甜嘅莓醬同埋香脆嘅開心果,唔算非常特別,但勝在概念夠創新,而且非常打卡able📸!
不過提一提大家平日就只係1400-1800先由窩夫供應,假日就全日供應。
味道: 3/5
性價比: 3/5

Homemade granola bowl🥙$68
With greek yogurt and fresh food
用咗無糖嘅希臘乳酪,感覺健康。配上香脆甜甜地嘅granola同埋香蕉,令到成個乳酪冇咁單調😋味道不俗但唔算非常突出。
味道: 3/5
性價比: 3/5

Flat white☕️$40
歸為得獎嘅咖啡店,當然要試吓佢哋杯咖啡❗️有得選擇fruity/ nutty,討厭酸味嘅我當然選擇左nutty🤣無可否認咖啡味的確非常之強烈,偏鹹唔酸。奶泡、奶、咖啡嘅比例都拿捏得剛好!而且拉花非常之別緻,加上靚靚嘅杯,非常吸引!
味道: 4.5/5
性價比: 4.5/5

整體來講咖啡比食物更得我心💕但非常欣賞窩夫嘅概念,絕對係間有格調嘅Cafe。而且啲staff都非常友善,主動招呼我同埋幫我揀位。明明七點閂門,餐牌寫到明話六點就冇窩夫賣,我哋六點去到都仲有得食!而且仲
Pink
Flat  white