2015-04-06 799 瀏覽
響facebook度見到皇朝個廣告,寫住「全港首創蒸餾火鍋」,即本去試下。以前覺得打邊爐,湯底好唔好味係好緊要。但係試左呢個蒸餾火鍋之後,先真係覺得火鍋料新鮮至係最重要。初頭以為蒸餾火鍋,湯底用蒸餾水餚製無乜特别。去到先知蒸餾火鍋原來全靠枱底果個爐,煲滾D蒸餾水o黎蒸熟D食物。同廣告寫o既有「海鮮粥」食一樣,店員會在開爐前,放D白米落去個鍋度,再響上面裝上蒸籠同舖荷葉,重同我地講要將D火鍋料舖響上面,免得黏底。而打邊爐時,海鮮o既精華,會隨住蒸氣滴溜往鍋底,結集成一鍋鲜味而有咸香o既海鮮粥。同行班友仔都幾識食,又龍躉又沙白蜆又三點蟹、赤米蝦、瀬尿蝦,但餐牌上有樣叫「紅磨鏡」,大家都唔知係乜,經店員解釋紅磨鏡一年裡面,衹得三、四月先有o既本地水產,今晚有口福了。水滾!食左D蜆、赤米先!呢個蒸餾火鍋都幾好玩幾搞野!由於係游水海鮮,將蝦仔放入鍋果時,上演左一幕「生蝦咁跳」。大家就忙住「執生」(所以無影相) ! 而今晚好玩o既係,「放食物前要先計時,夠鐘大家又嘩嘩聲」!因為一拎起鍋蓋o既場面太「壯觀」(因為大家都小入廚房)游水海鮮固然鮮味,但由於蒸餾火鍋無湯滾住,而係「隔水蒸」,所有食物都可保
紅磨鏡
瀨尿蝦
水滾!食左D蜆、赤米先!
沙白蛻蜆
赤米
游水海鮮固然鮮味,但由於蒸餾火鍋無湯滾住,而係「隔水蒸」,所有食物都可保持原汁原味!當晚我最回味o既有鱔、龍躉同鮮雞件。
龍躉
白鱔以胡椒調味後以厚切件上,經數分鐘蒸煮後,鱔件有嚼口,更覺肉質肥厚水潤,龍蠆皮質嫩滑而有咸香,皮下脂肪更有咬勁。
白鱔件
而鮮雞件亦令我回味的(但緊記要連皮食)!因經高温蒸煮過的雞件油脂完全溶化,鲜嫩肉滑,件件離骨而啖啖雞油香。
食盡火鍋配料後,係時侯食層次豐富(集齊全晚食材精華)o既鮮粥喇!經兩小時蒸溜而成o既海鮮粥,粥底绵而色澤帶微黃,但油份略多。由於精華共冶一爐,固已無需加任何調味,鮮味至極。眾人重食到無得淨添!
海鮮粥
海鮮粥