2019-07-17 95 瀏覽
晏就去咗又一城睇戲,雖然我係屋企已經食咗少少野,但睇完戲三點幾左右有啲肚餓,都想搵食物填下肚。戲院附近有麥當勞,諗起最近又出返18件麥樂雞,有幾隻新口味醬料,自己都啲心動想試。但自己一個真係食唔哂咁多件,難得身邊個位都有興趣,一於開心share。由於又一城長期都好多人,麥當勞難搵位是常識吧。好艱辛地搵到位坐,買都好需時。加上麥當勞一貫做法係跟次序出食物,所以我地盒雞都等咗好耐下。-18件麥樂雞雖然等得耐,但好彩啲麥樂雞仲熱辣辣。入口仍然係外脆內軟,有淡淡雞肉香味。(左至右)-蜜糖芥末醬黃色包裝嘅蜜糖芥末醬,雖然唔係新款,但我覺得係4款醬中最出色個款。芥末味突出,但因為加入咗蜜糖,中和返芥末味,所以唔會嗆鼻,反而有少少香甜。-南乳燒雞味醬淺紅色包裝嘅南乳燒雞味醬,一揭開已經覺得伏伏地。質地明顯稠身好多,真係幾似畫畫用嘅顏料。入口有好強烈嘅腐乳味,但同麥樂雞完全唔夾。-香草檸檬醬淺藍色包裝嘅香草檸檬醬,酸度都頗濃郁。醬汁混有香草碎,香味同檸檬都幾夾,係4款醬中第2好味嘅款式。-鹹蛋黃醬呢款係有啲驚喜,真係有鹹蛋黃嘅鹹香,亦做到有沙嘅口感。可惜我都係覺得唔太夾麥樂雞,試一次就算。

由於又一城長期都好多人,麥當勞難搵位是常識吧。
好艱辛地搵到位坐,買都好需時。

-18件麥樂雞
雖然等得耐,但好彩啲麥樂雞仲熱辣辣。
入口仍然係外脆內軟,有淡淡雞肉香味。

(左至右)
-蜜糖芥末醬

-南乳燒雞味醬
淺紅色包裝嘅南乳燒雞味醬,一揭開已經覺得伏伏地。
質地明顯稠身好多,真係幾似畫畫用嘅顏料。
入口有好強烈嘅腐乳味,但同麥樂雞完全唔夾。

-香草檸檬醬
淺藍色包裝嘅香草檸檬醬,酸度都頗濃郁。

-鹹蛋黃醬
呢款係有啲驚喜,真係有鹹蛋黃嘅鹹香,亦做到有沙嘅口感。
可惜我都係覺得唔太夾麥樂雞,試一次就算。
18件麥樂雞
2019-07-14