今日約咗朋友,相約喺佢附近嘅一間酒樓,位於火炭一新屋邨嘅新明苑海鮮酒家,本來諗住火炭比較靜,但一到午飯時間就人山人海,朋友說很多工廠大廈工作嘅人都會到附近屋邨搵食。我們點了些點心及小食,食得出係點心師傅獨有嘅味道,並非一般集團式酒樓嘅出品,開咗一壺香片,茶味普通,不過不失。食物方面,點了鮮蝦燒賣、潮州粉果、山竹牛肉、炸雲吞、椒鹽魷魚鬚。燒賣上面有大大粒蝦仁,燒賣裏面都仲有包住蝦仁,用料充足。山竹牛肉有4粒好1不為過,鍾意食芫茜嘅朋友一定好滿足。炸雲吞用春卷皮住鮮蝦即炸, 熱辣辣脆卜卜, 配埋甜酸汁可解油膩。 椒鹽魷魚鬚同樣係即炸, 但就唔係一般酒樓嘅制法,佢係用粉醬炸,香脆好食,但我個人就比較喜歡用乾粉炸嘅魷魚鬚。