1K
2019-02-21 594 瀏覽
已知道中環蓮香樓在本年2月尾關閉,我和日本朋友來懷緬一下及為酒店作記錄,是日是平時星期二的午飯時間,蓮香樓固有舊茶客及來港觀光的遊人們使到 整間酒樓相當擠迫, 根本插針刀插唔入。香港近來已經開始減少很多用推車仔賣點心, 越嚟越少,只有舊式的酒樓仲keep住有推車仔嘅做法。我哋二人很難先搵到位置坐下來, 侍應大叔忙到頭 轉唔切, 執枱速度都比較慢,所以坐底後需要等5至10分鐘先得閒處理清理位置。嚟得梗係要用茶壺沖茶喇,呢個真係蓮香樓嘅特色,間中玩下挑戰一下,都幾有趣味。食物方面,一定要食傳統舊式點心,好似蝦餃、燒賣及山竹牛肉等。今次幸好可以做到燒賣同山竹牛肉已經好高興。先講燒賣味道相當經典,有豬肉同蝦肉,雖然材料普通,但味道依舊有風味。山竹牛肉就比較淋身,牛肉味唔太夠,比較一般啦~至於我位日本朋友愛吃鳳爪,今次叫了花菇柚皮鳳爪,柚皮唔係度度都做得好食,蓮香樓可以講得話做得好出色,夠淋又夠甜,鳳爪都ok啦~花菇都香。而我最後一定係必食蛋黃蓮蓉包,一點都唔甜,而且蓮蓉好香滑,包面夠薄唔會成口粉,食十次十次都唔會討厭,仲愈食愈掛念添。

山竹牛肉就比較淋身,牛肉味唔太夠,比較一般啦~