cafe TOO

2024-05-13 167 瀏覽
呢個星期日就係母親節諗到同你阿媽食咩未呀!我就醒喇一早同老婆大人去食自助餐慶祝咗,仲要係佢最鍾意嘅海鮮主題自助餐開心到佢癲呀。今次食自助餐嘅地方就喺港島香格里拉嘅cafe Too,原來我係第一次嚟食自助餐入面勁多嘢食好鬼開心呢,經過靚靚嘅花叢第一眼見到就係呢舊咁正嘅藍鰭吞拿魚!呢晚有得任食真係正好夢幻呀,除咗刺身仲有呢一個撈咗味嘅吞拿魚粒,勁好咬口件一啲酸味都冇呢個吞拿魚真係好靚好新鮮,除咗吞拿魚之外仲有好多唔同種類嘅刺身,每樣食一件都已經好鬼滿足啦,跟住仲有日式前菜、壽司、玉子燒、章魚小丸子同埋串燒,一定能夠滿足鍾意食日本嘢嘅朋友。冰鎮海鮮區都好澎湃有醉鮑魚、魷魚青口沙律、烤蝦小米沙律、大蜆、瀨尿蝦、海蝦、花蟹、麵包蟹、蟹腳同埋海螺。轉過彎呢度有麵包、芝士、沙律菜鍾意健康嘅朋友就啱晒啦。自助餐入面有任飲就最受歡!迎呢度仲要有自己調製嘅果汁三款都好好飲而且唔會好甜,如果鍾意飲肥仔水仲有三款唔同口味嘅珍珠特飲,唔好話小朋友連我都覺得好開心呀。講到開心甜品區又係睇見都引死人!有勁多款唔同口味嘅細件甜品任揀,呢度仲可以食到低調高手大街小食嘅雞蛋仔同埋格仔餅,老婆大人見到即刻雙眼發光,最後仲有
轉過彎呢度有麵包、芝士、沙律菜鍾意健康嘅朋友就啱晒啦。
講到開心甜品區又係睇見都引死人!有勁多款唔同口味嘅細件甜品任揀,呢度仲可以食到低調高手大街小食嘅雞蛋仔同埋格仔餅,老婆大人見到即刻雙眼發光,最後仲有火焰雪山同埋六款口味嘅Häagen-Dazs雪糕,相信呢個陣容甜品迷應該都唔會有投訴喇啩。
睇完啲甜品係時候去睇吓有咩熱嘢食!首先必吃推介一定係呢個清蒸龍蝦,睇住師傅喺魚缸撈出嚟劏好攞去蒸新鮮到不得了,食得幾隻龍蝦都已經回咗一半本啦。
跟住仲有好多中式嘅嘢食!好似有沙拉骨、黃金茄子、點心、燒味、滷水仲有清補涼湯,啱晒啲鍾意食中菜嘅朋友。
不過都唔夠呢個一樂燒鵝吸引大家都知呢間燒鵝都唔平,另外仲有個鵝油炒飯好鬼死邪惡,呢度就食到佢哋嘅出品仲係任食都咪話唔爽。
西式嘢食就有烤羊腿、烤牛肋骨、煎魚、燉肉、意大利雲吞同埋南瓜湯,選擇唔係好多始終呢個自助餐都係本地嘢做主題。
粉麵檔就供應泰國船麵!除咗船麵湯底之外仲有清湯同埋喇沙湯底,自己鍾意食咩餸要咩麵配咩湯底自己揀。
呢個位入面有兩大個魚入放咗龍蝦同埋大頭蝦,師傅撈啲蝦出嚟白灼然後放去蒸籠度,呢個新鮮嘅食法真係好鬼死吸引。
跟住仲有好多海鮮嘅菜式!好似竹笙瑤柱海鮮豆腐羹、辣酒煮花螺、蝦乾小炒王、豉椒炒蜆、蝦子鴨掌海參、金銀蒜蒸龍躉、椒鹽鮮魷、椒鹽鮑魚仔、蜆蚧鯪魚球同埋避風塘炒龍蝦鉗。
行多兩步又有驚喜呢度放滿咗各式各樣嘅海鮮,而最特別嘅肯定係呢個茅台炒醉蝦!師傅即刻放新鮮蝦落鐵板然後落茅台,跟住就會熊熊大火呢個時候記住預備定手機呀。

最後呢個位仲有烤雞、烤魷魚同埋烤大蝦,呢個自助餐咁嘅陣容鍾意食海鮮嘅朋友真係會流口水。
係時候埋位開餐喇喂!我同老婆大人夾手夾腳出去攞啲嘢返嚟一齊食,自助餐6:30開始但係去到7:15記得出去攞藍鰭吞拿魚嘅大拖羅!超級肥美嘅大拖羅真係好油潤勁好味呀。
其他刺身都好唔錯我就最鍾意油甘魚同埋阿根廷赤蝦。
至於凍海鮮梗係要食紅花蟹啦勁鮮甜,本地嘅瀨尿蝦雖然細細隻但其實都好鬼甜。
呢碟前菜入面嘅醉鮑魚好鬼煙靭帶少少酒香幾好食,壽司質素都好唔錯有位嘅話真係要試吓。
講到最精彩一定係新鮮嘅蒸龍蝦!除咗清蒸仲有蒜蓉味兩款都各有各好味,細食咗嘅我呢晚淨係食咗三隻龍蝦咋!
茅台炒醉蝦啲酒味好香而且蝦肉好彈牙一定要食呢個呀,另外白灼大頭蝦勁多蝦膏都好鬼正㗎。
老婆大人鍾意食點心梗係要攞返啲俾佢嘆吓啦!蝦餃同燒賣都係高質嘅出品唔錯唔錯。
我就仲開心因為呢度一樂燒鵝係任食!除咗任攞燒鵝髀之外仲有我最鍾意嘅鵝頸,即刻嗌咗杯白酒要嚟送鵝頸爽爆呀。
呢一個小炒王我特別要介紹俾大家,入面除咗有唔少海鮮之外最正嘅係好香甜嘅韭菜花,我同老婆大人食咗勁多。
食到半路中途有個侍應推住架車仔出嚟!原來係送呢個川貝燉雪梨燉湯俾我哋,燉湯熱辣辣又足料幾好飲喎。
食過蒸嘅海鮮呢個烤嘅都好出色!魷魚煙韌彈牙唔會好韌好鮮香,而大蝦燒過之後嗰朕香味好出色又係唔同食法。
芝士區入面有呢個我最鍾意食嘅蒜蓉芝士,老婆大人見到即刻攞俾我嘆真係抵錫,呢度嘅烤牛肋骨做得好出色夠晒粉嫩而且好有肉香味,如果係牛魔王就千祈唔好錯過呀。
最後整返碗船麵暖吓胃不過老婆大人呢日喉嚨痛所以我嗌咗清湯!鍾意食惹味嘅佢扁晒咀唯有加返啲炸蒜等佢食得開心啲啦。
其實已經飽到一個點!但係老婆大人超好特登出去等攞咗兩底雞蛋仔返嚟,一底原味一底鹹蛋黃新鮮熱辣加埋老婆大人攞嘅點會唔好食吖,朋友就攞咗格仔餅我真係食唔落不過睇落好都鬼吸引咁,見到呢件橙花白豆卷蛋感覺好鬆軟忍唔住攞咗嚟食!都要讚吓自己好眼光食落真係好鬆軟好有豆味,食埋呢件蛋糕仔已經飽到傻咗,希望呢個母親節嘅自助餐老婆大人食得開心又滿足啦。
2024-05-03
母親節