2018-12-23 1365 瀏覽
去到始創中心,見到個地址寫1樓4樓同6樓,但係搭lift嘅時候見唔到有呢間酒樓,原來要係另一個位上,係1樓登記左再上去上到去等左一陣先安排入座,門口知客只係講左枱號比我地知,冇人帶位要自己再問👎🏻👎🏻地方唔算太大,d枱擺到好迫,椅背貼椅背咁坐茶壺有寫到係咩茶,唔使再開黎睇先知👍🏻去到既時候2點左右,岩岩開始下午茶時間有下午茶特價點心,以地區黎講價錢都叫抵既由於只係同媽媽兩個人飲茶,所以叫唔到太多唔同款式嘅點心,見到佢有個點心拼盤,有蝦餃,燒賣,粉果同义燒包,實在太好啦,可以食多幾樣唔同既野👍🏻👍🏻點心就緊係要襯熱食啦,即刻食個义燒包先搣開一半,大部份都係醬汁,想搵舊义燒睇下都難粉果個皮好薄,但餡料唔靚,食落冇乜味蝦餃入面既蝦肉都大粒,但味道好普通,冇乜特別一般酒樓既燒賣入面都係會有肥豬肉加蝦做餡料,呢度特別d,燒賣入面冇太多嘅肥肉,但係食落去就冇咁香,味道都係好一般!點心上枱既時候都唔夠熱食完點心就食碗燒鴨米啦,上菜果陣侍應姐姐話燒鴨唔夠,搭d油雞比你要唔要,唔緊要啦,單併變雙併仲好啦 米粉既份量都多,但係湯底好咸,味道就好似加咗好多鹽嘅水燒鴨個皮係腍既,似隔夜燒味食完咁咸既野就叫個甜

地方唔算太大,d枱擺到好迫,椅背貼椅背咁坐

茶壺有寫到係咩茶,唔使再開黎睇先知👍🏻

去到既時候2點左右,岩岩開始下午茶時間
有下午茶特價點心,以地區黎講價錢都叫抵既

點心就緊係要襯熱食啦,即刻食個义燒包先
搣開一半,大部份都係醬汁,想搵舊义燒睇下都難

粉果個皮好薄,但餡料唔靚,食落冇乜味

蝦餃入面既蝦肉都大粒,但味道好普通,冇乜特別

點心上枱既時候都唔夠熱

米粉既份量都多,但係湯底好咸,味道就好似加咗好多鹽嘅水

燒鴨個皮係腍既,似隔夜燒味

食完咁咸既野就叫個甜品中和返啦
叫左一個雪映千層糕,見到個名都覺得好吸引丫,千層糕黎到既時候個外觀都還可以,但係點心師傅切件既時候切得唔好,冇切到落底,要自己再分件,但一分件就散哂
整體味道偏甜,奶黃餡太薄,完全食唔到奶黃味,只係似食緊一舊好甜既蛋糕

埋單計埋茶錢加一合共$112...價錢係平既,但味道未如理想,員工既服務態度可以改善下
2018-12-23