2015-10-08 1509 瀏覽
上次朋友追女仔吃的那個味之藝術同stack都有不錯的反應,不過他,還未追到佢,於是,繼續搵下有乜食。旺角係甜品集中地,不過都係以平價為多,好少有以高檔格調為主的甜品店,的確,呢度唔係一般的甜品舖應有的格局,唔係糖百府,唔係許留山,呢度係走高檔路線嘅DUOX。上到黎已經感覺完全唔同,好似去左中環咁,極大的空間感,非常cozy,樓底高,裝修簡約,你會覺得好有太空船的感覺,你以為你自己係麥廸文,上左火星做火星人,拍火星任報中。你上到黎會見到呢度嘅客個個叫嘅東西都好精美,全部都出煙,開頭過黎我冇乜點做功課,見到bar枱又出煙又成幅畫係枱好似藝術館咁,不禁驚喜萬分,原來個個就係呢度較出名嘅endless table set。由於時間唔多,最後我同朋友只係坐左普通位置,好彩我地為做功課而黎,唔係拖條女黎乜都唔知,你話幾seven,seven過seven。IPad 的menu,有圖有真相,剛剛說過,如果坐bar枱的話就可以叫個個Endless。一個set 可以包一杯飲品,一個甜品,相對來說,叫set化算好多,如果追女仔,最重要有派頭,好似去酒店見人一枝sparkling 收五六十蚊就水都唔飽,你叫人

一個set 可以包一杯飲品,一個甜品,相對來說,叫set化算好多,如果追女仔,最重要有派頭,好似去酒店見人一枝sparkling 收五六十蚊就水都唔飽,你叫人情何以堪。個女性還會為君打開那度門嗎?我意思係追佢那度門。

我們當然要set啦,做一個豪氣的男人,朋友只要要了杯紅茶,我見到隔離女仔叫了杯非常精緻的fruit tea latte,於是也選擇了這個飲品。
當然朋友杯紅茶完全冇特別,只不過你可以將飲品份量加無數熱水,係我個孤乜寒朋友見到我杯飲品後,佢完全後悔,呢杯fruit tea latte完全唔似咖啡,甜甜的味度令我想起京都的那杯green tea latte,當然呢度唔同嘅就係fruit tea而不是綠茶,甜甜的茶和奶的分佈係完美組合,還有的是加上花香點綴,男的也這麼喜歡,女的也怎不心動。
主菜來到,那個樣子精緻得就如在藝術館一樣,如果endless 係羅浮宮裡的Mona Lisa ,當然呢幅也只係一幅相對冇咁靚而又普通的精品。
Caramel Banana
caramel banana,簡單的名字,不過卻沾上一點的秋意,可能是黃色和啡色的關係吧,甜品由三部分組成。那個主力當然為炸香蕉朱古力蛋糕,表面帶一點點脆脆的外層,裡面是冰冷的感覺,還有那個甜甜的蜂巢雪糕沾上那蛋糕是非常配合,加上在雪糕上的那塊以焦糖為主的藝術品,幾種東西都各自交出了一張漂亮的成績單。

如果caramel banana是帶點女性化的藝術品,我會說ruby peach就是一個像園藝般的後現代主義作品,估且我叫佢ruby,ruby肥肥矮矮,並不是一般女仔喜歡的高挑與瘦弱,相反佢就像含苞待放的青春和令你好有興趣揭開裡面的神秘面紗。
Ruby Peach
其實ruby的真身係一整個慕絲,把其外衣切開,其流心出來的桃子汁紅得絕對惹人注目,中間流出的juicy和圍著的精品黑麥碎,薄荷啫喱,蛋白餅,這所有的配角沾上慕絲是美麗的遇見,呢個味道更出色,更令人愛不釋手。
Ruby Peach
寫到第三間,我絕對相信這是三間中我最喜歡的一間,其實食左一段時間,其實執筆到呢刻,連朋友都已經追到佢心儀對象,定情地點就係呢間餐廳,吃的就係那個endless,執筆的一刻,我還很想找機會可以吃一次.....

我係好喜歡好喜歡呢度,而且希望可以努力用支普通的文筆來大力推薦呢間餐廳。

多得你,我多了一個吃甜品的朋友,但我們倆個男孩研究甜品已經成為了一個習慣,可能都因為你喜歡甜品,可能都因為愛,大概這就是當我變成習慣吧。

Doux

旺角彌敦道726號18樓全層