2006-10-29
嗰日我哋一行四人,未食lunch,重有個幾鐘才夠鐘到朗豪UA睇戲,便到朗豪food court 睇睇,見周圍都是人,唯一這一間竹蘆山房有位,以前食過都ok,便決定在這間食lunch。由於我們不是太肚餓,便只叫了砂鍋雲吞雞、白灼爽肉、三菇素菜和紅豆桂花糕。- 先講砂鍋雲吞雞,其中一位朋友以前食過認為可以一試,一試之後,果然ok,味道剛剛好,最怕那些濃到死的味精湯,飲完唔知要飲幾多柸水沖淡,這一個砂鍋雲吞雞真是唔錯,重有,d雞唔會好(鞋)口,我同d朋友都有食。- 白灼爽肉,食起來好似上海菜中的雲白肉,不過現在變成豬頸肉,口感唔錯,唯一敗筆是d醬一早日撈好,而不是給我們自己點。- 三菇素菜,好難做得唔好。- 最後是紅豆桂花糕,是清涼可口,不過紅豆蓋\過了桂花的味道,已名不附實了。埋單時,原來其中一位有King Parrot Card,有85折,折後才160元,真是令有喜出望外。

- 三菇素菜,好難做得唔好。