2018-11-14 63 瀏覽
近期好火熱既立食壽司,作為壽司愛好者當然要去試下晚上7點幾等左數十分鐘就有位了,亦見到有人叫外賣,門口店員好熱情推介必試款式。基本上一個壽司師傅會跟一組客人,我哋落完第一輪單之後要加單,直接同師傅講就得。食壽司當然要飲熱茶,立鮨係用抹茶始祖地宇治既抹茶粉,好甘香,飲完鐘意仲可以買罐返屋企適逢白子季節,前菜叫左白子小食,微微燒過既白子好creamy,配上酸酸地既醬汁,一d腥味都無。而且白子好肥美脹卜卜,每啖都好滿足壽司全部都係即場手握,壽司飯已混合醬油調味,基本上唔洗點豉油,只需加上少許wasabi便可。第一排左起:大吞拿魚腩>剝皮魚>火炙中吞拿魚腩第二排左起:秋刀魚>金目調>火炙左口魚邊第三排:珍寶牡丹蝦其中剝皮魚係少有壽司店有既種類,口感爽得黎帶有魚脂腴香,味道停留係口中久久不散十分推介秋刀魚亦夠細滑,毫無腥味!大吞拿魚腩,切得幾厚,附上wasabi漬係面。魚腩夠肥美入口即溶又無根,係我最愛之一另外叫左火炙大吞拿魚腩海苔壽司,睇相已經見到魚油滿瀉既感覺面頭燒得微脆,咬落已經滿口鮨香魚油,雖然好邪惡,但好滿足因為日本馬糞海膽賣哂,最後叫左特上海膽壽司,係
近期好火熱既立食壽司,作為壽司愛好者當然要去試下

第一排左起:大吞拿魚腩>剝皮魚>火炙中吞拿魚腩
第二排左起:秋刀魚>金目調>火炙左口魚邊
第三排:珍寶牡丹蝦

十分推介

秋刀魚亦夠細滑,毫無腥味!
又無根,係我最愛之一

另外叫左火炙大吞拿魚腩海苔壽司,睇相已經見到魚油滿瀉既感覺
面頭燒得微脆,咬落已經滿口鮨香魚油,雖然好邪惡,但好滿足

因為日本馬糞海膽賣哂,最後叫左特上海膽壽司,係韓國海膽,都幾飽滿,味道較清甜,少左日本海膽既甘潤感。

總括黎講壽司質素高,而且種類繁多,又有期間限定隨季節入貨,食材夠新鮮
仿如去左日本一樣