早前兩個月的深圳搵食終於鳥倦知還,坐定定喺香港開始有心機搵食,今次約會了老爺以及細佬一同前行。。。在開飯網上面除了預約功能可以方便之外,還有就是積分優惠,將儲落嚟嘅積分可以兌換成購買現金券,對於我這位師奶型食客其實係雙重得益~裝修美輪美奐,不過擺位就有些少逼夾,遇上收餐枱食物的餐車就很容易給他碰撞~坐下不久,我便開始落單..蝦餃Hk$65.體積不算大,除了有蝦肉及筍絲之外還加插上點點菜莖 ,看起來增加了色澤感,味道上亦不會喧賓奪主⭐️⭐️⭐️⭐️鮮肉小籠包HK$48.三件都實測包得好沒有穿,湯汁滿溢,應該要有嘅都做到足⭐️⭐️⭐️⭐️高湯牛肉丸HK$48.之前來的時間已經試過值得推介給老爺,牛丸做得很鬆,加上適當的陳皮,湯底很清澈,牛肉鮮腍,好吃⭐️⭐️⭐️⭐️金瑤脆皮紅米腸粉HK$68這一個由於有過多間的比較,我還是喜歡港島香格xx裏便的中菜廳多一點,這兒蝦肉不算飽滿,口感還是欠些少⭐️⭐️⭐️蘋果叉燒酥HK$55.這一個亦做得非常之好,非常之鬆化,叉燒略嫌比例較蘋果多,不過口感真是一個加分位⭐️⭐️⭐️⭐️芙蓉海鮮芋角HK$48.完全吃不到(油益味),做得乾身之餘餡料亦都豐富⭐️⭐️⭐️⭐️鮑汁雞腳HK$108.入味之餘亦都做

坐下不久,我便開始落單..
蝦餃
鮮肉小籠包

蘋果叉燒酥
芙蓉海鮮芋角
鮑汁雞腳HK$108.入味之餘亦都做得非常之腍,老人家至愛,起碼牙齒不用受苦⭐️⭐️⭐️⭐️
鮑汁雞腳
四川擔擔麵HK$68是自己私心點選,幼身麵湯底做得恰好,輕微帶有些少麻辣,我喜歡,就是略嫌面底不夠慷慨,如果多番些少就更為可取⭐️⭐️⭐️⭐️
四川擔擔麵
至於甜品芝麻卷HK$58.應該係近來我吃過最好食的一碟,甜到剛好(芝麻卷)卷得井井有條,根根分明,懷舊甜品已經不是經常會有酒樓做到⭐️⭐️⭐️⭐️
芝麻卷
整體來說我覺得食物係可以嘅,而且仲比預期高,不過感覺職員分配未為充足,而且當日不知是否落單機器故障,我們叫嘅大部份都係點心(蒸出來的)差不多等了25分鐘眼見不對路,叫上追單,才看見職員開始走入廚房跟單,將整個用餐流程再度推遲,希望下次再訪嘅再不會出現。
茶芥每位Hk$20 .
此店有加一服務
蝦餃