2019-08-11 1824 瀏覽
朋友去完旅行回來,我們相約食飯順便拎手信,朋友話好耐都未食過潮州打冷,所以就搵下啲食打冷食店,留意到呢間潮州食店在旺角,貪佢大家都交通方便,所以就揀佢。呢度環境都好大,侍應安排了卡位給我們,卡位好寛敞,我們坐好後,周圍望,原來呢度做緊啲優惠,食滿$300就可以免費有滷水拼盤送,我地有四個人,可以有個中既滷水拼盤,我地睇完餐牌都好快點好菜。小菜來到,第一碟係滷水鵝片,鹵水味啱啱好,唔鹹,份量都算適中,鵝片唔肥,食多幾件都唔怕肥!滷水拼盤,入面有墨魚,紅腸,鵝腸,滷水豬肉片,豬腸,豬耳,芽菜等,墨魚唔靱,鵝腸好爽脆,滷水豬肉片肥瘦得宜,豬耳爽脆,豬腸都好好食,唔會食到有臭味。滷水一樣唔鹹,味道剛剛好!蠔仔粥,我地有四個人,所以叫左個大的蠔仔粥,蠔仔份量都唔少,粥底冇出面坊間的咁鹹,感覺冇味精,粥底用上方魚做湯底,好鮮味!燒汁脆牛腩,切到一片片,邊位炸得好脆口,入面牛腩好有牛味,份量又夠多,點埋個醬真係好好食,我都不其然咁食左好多件!哈哈!!石鍋啫啫芥蘭,用石鍋盛載令芥蘭不失溫度,芥蘭好爽脆,好青綠,好新鮮,味道好惹味,份量都好多,送飯一流!潮州凍馬友,魚肉都好肥美,凍食我都是第一次,原來馬

滷水鵝片

滷水拼盤

蠔仔粥(大)

燒汁脆牛腩

石鍋啫啫芥蘭

潮州凍馬友,魚肉都好肥美,凍食我都是第一次,原來馬友凍食都可以咁好食,入口甘香,魚肉順滑鮮味,成日都食烏頭,今次食馬友都不錯選!

潮州凍馬友

煎蠔烙不嬲都係食潮州菜的不二之選,所以我唔會錯過。蠔烙煎得好乾身,好脆,唔油,入面好多蠔仔,粉醬多左少少,但味道都做得唔錯,點埋魚露真係回味無窮!

煎蠔烙

雪裡紅鮮竹茄子,呢個菜真係好驚喜,鮮竹同茄子用上雪菜炒,雪菜唔會鹹,唔會搶走茄子同鮮竹味,但鮮竹吸晒雪菜的味道,鮮竹仲應該用油炸過先炒,所以食落會食到鮮竹脆脆感覺,茄子好腍,好入味,一個字"正"

在旺角食潮州菜通常都會在地舖一啲小菜館,今次第一次去這些大舖食,仲要係一個旺角地方,環境同衞生都比其他街舖好,侍應好有耐心解釋菜色,同朋友聚舊真係冇得頂!呢度又係我可以收藏的好地方!

2019-08-07
滷水鵝片