2017-05-28 296 瀏覽
好耐冇嚟, 但我記很上一次嚟煮麵師傅同待應小姐都係日本人。一坐低, 聞到嘅唔係拉麵味, 而係廁所撈清潔劑嘅味道, 煮麵師傳應該係香港青年, 冇戴頭巾, 枱面唔係冰水, 戡水個樽舊得嚟帶點油積, 你望到已經唔會想斟嚟飲, 成間鋪, 我都唔知佢係日久失修定真係唔乾淨, 望到邊位好多積, 連木枱都覺得lup lup的。麵嚟到, 個湯唔係以前嘅味, 我唔會話佢唔好食, 但完全唔係以前嗰回事。依家嘅魂, 已經冇咗佢本來嘅靈魂。我埋單後, 待應小姐叫煮麵師傅拎盒壽司出嚟喺bar枱一齊食。我見到是有點O咀的, 主觀地覺得, 如果仍是日本人打理, 就算要食, 亦不會如此旁若無人, 又或者應該話, 以前係好生意到佢地根本唔會有空檔食。有冇人知日本師傅去咗邊? 景物依舊, 人面全非, 香港又少一間有質素的拉麵店。
好耐冇嚟, 但我記很上一次嚟煮麵師傅同待應小姐都係日本人。

依家嘅魂, 已經冇咗佢本來嘅靈魂。