2019-01-24 4636 瀏覽
日本朋友離港之前,帶佢去食好D,食海鮮,咁當然最好帶佢試吓D佢係日本未試過嘅煮法啦,講咗幾個提意,佢話蒸氣鍋未試過,就請佢去潮福見識吓!首先點海鮮,水晶蟹,大隻九節蝦,鮑魚,大聖子,花甲,老虎班腩.去年幫襯旺角潮福,服務唔錯,有個侍應定哂時間幫忙蒸海鮮,哩個貼心服務同樣出現係尖沙咀潮福,於對少落廚嘅客人黎講,哩個服務可謂十分之正!唔會自己亂七八糟自已蒸到過哂火,浪費材料,但即使無人幫,唔緊要,潮福係餐牌上列哂所以食材蒸煮時間,哩一點要大讚啦!海鮮方面,,水晶蟹肉質唔夠實,係最失望一環,但肉質尚算鮮甜.我好怕煮鮑魚,總係掌握唔到時間煮得過火,潮福嘅蒸鮑魚啱啱好,鮮甜無比,讚!老虎班賣淨尾同腩,咁當然食腩位啦,但唔知蒸得過火,定係材料問題,皮又厚又韌,肉又唔夠鮮甜又硬,浪費咗咁好嘅材料添!由六款高級材料精華煮成嘅海鮮粥壓軸出場,不單只超鮮甜,而且蟹味極重,哩點相信成二千蚊嘅水晶蟹居功不少,即使已經滿腹,都忍唔住食多兩碗,日本朋友更加連食五碗,大讚好味!對於我黎講,成晚最好味嘅係蒸馬拉糕!同做人一樣,我唔需要大魚大肉,簡簡單單一個餸菜就夠了。