餐廳: 磯野水產
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2020-12-18 758 瀏覽
由宣布晚市禁堂食開始到依家都差唔多十日。禁堂食除左代表夜晚唔可以出街食之外,更加代表左我會洗少左錢,姐係儲多左錢。今朝上完堂之後,終於可以放返兩三個禮拜嘅假。都超過半年未試過放咁耐假,為左慶祝呢個久違嘅長假期,今日落堂之後就同左同學去左銅鑼灣呢間磯野水產食豪啲,食餐正嘅lunch慶祝下。(其實都係因為見呢到呢排12-6pm主餐牌有七折,難得有日下午得閒就去食。)餐牌寫住「用餐時,會送上收費鮮菜沙律為前菜,如不需要,請向本店職員提出,多謝」問左店員呢個沙律係咩黎,原來好似好特別咁,仲要只係$34,既然今日決定左要食豪啲,咁就唔好慳嗰$34啦,照要!🥗野菜條沙律伴鯷魚醬 $34有紅蘿蔔、白蘿蔔同埋青瓜各幾條。有個爐一路熱住啲鯷魚醬,個醬好濃。將啲野菜條點落啲鯷魚醬到食,都幾特別幾好食。只係$34炸,好彩有加。🦞磯野龍蝦海鮮盛合 $1398七折之後呢個餐一千蚊有找!兩個人食夠食架啦。呢個餐有一隻活龍蝦、兩隻活帆立貝、兩隻活蟶子、兩隻活處女北寄貝、兩隻赤蝦同埋一條鮮魷魚。不過今日蟶子轉左做生蠔,北寄貝轉左做刀貝。全部食材都有得揀要刺身定係浜燒,魷魚同赤蝦仲可以揀要天婦羅添。🦐赤蝦同其中一隻帆立

🥗野菜條沙律伴鯷魚醬 $34
野菜條沙律伴鯷魚醬

🦞磯野龍蝦海鮮盛合 $1398
磯野龍蝦海鮮盛合

🦐赤蝦同其中一隻帆立貝我地揀左刺身。赤蝦同帆立貝都好大隻,同埋好鮮甜,食得出真係好新鮮,唔會腥。

🦑魷魚我地揀左天婦羅,所以有炸魷魚圈食,好彈牙。

🦪生蠔同刀貝都係浜燒,大大隻又有海水味,又鮮甜,都好食。

🐟有一隻帆立貝係黑松露燒嘅,我覺得燒得好香好好食。有好重嘅黑松露味同牛油味,同時又唔會掩蓋左啲帆立貝味。隻帆立貝大隻到切開四份都仲係幾大粒。

🦞活龍蝦一開始未燒之前,有放上檯比我地望一望。嗰陣隻龍蝦好生猛,仲不停咁郁緊,個求生意欲強到我對於自己準備要食佢都覺得有啲內疚。所以我揀左燒呢隻龍蝦黎食,好似燒熟左就會唔記得佢曾經咁生猛嘅一幕咁。
龍蝦大大隻,切開一半咁樣燒熟左。上面滿佈充滿龍蝦味同龍蝦肉嘅醬,再配埋龍蝦味濃郁嘅龍蝦肉食,然後我食得好享受,差啲唔記得自己曾經內疚過咁。

🎣伊佐木刺身(半條)$268
見有七折咁抵,為食嘅我地再叫多左份刺身。呢個刺身同樣係唔腥又鮮甜好食,配上特製嘅酸汁係一流。
伊佐木刺身(半條)

食咗差唔多兩個鐘,食得好飽好滿足。
2020-12-18
磯野龍蝦海鮮盛合