2021-07-10 165 瀏覽
新派韓國菜-반찬앤쿡 Banchan and Cook行完時代廣場咁多coupon送,就嚟咗呢間新式韓國餐廳試吓。睇嗰個Menu都覺得幾特別,因為除咗傳統嘅烤肉、炸雞之外,仲加入左日式同西式嘅元素,例如呢度最出名嘅蛋包飯、意粉、窩夫同埋沙律等等。絕對會令你嘅味覺有新嘅體會同埋衝擊。燉牛肋骨蛋包飯蛋包飯係呢間餐廳嘅主打,可以加錢升級轉蟹子蛋包飯。牛肋骨食落口非常軟身,而且醬汁完全鎖住肉嘅鮮味。一切開蛋包飯就有勁多蛋漿流出,留心蛋漿除咗外貌靚之外,而且入口即溶。鍾意食蛋嘅朋友一定唔可以錯過!燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜黑毛豬火腿就成日食,白切煮法我都係第一次試。脂肪同肉嘅比例大概係一比三,食落口唔會太肥膩。呢一個餸嘅食法比較特別,有啲似泰式生菜包。餐廳提供左薄荷葉同埋生菜,可以包住黑毛豬肉,再按照自己嘅喜好加入泡菜、青椒、蒜頭同埋韓式醬汁,包住一齊食,有幾層唔同嘅口感。醬油蒜頭炸雞配韓式前菜 炸雞有六款唔同嘅口味,我就點左半份無骨醬油蒜頭味。半分嘅尺寸都比我想像中多,仲配上韓式年糕同埋外脆內軟嘅粗薯條,賣相真係好吸引。個人覺得炸雞嘅部份就比較甜,同埋醬汁比較多,有少少掩蓋雞嘅味道。烤朱古力
新派韓國菜-반찬앤쿡 Banchan and Cook

烤朱古力棉花糖
賣相好吸引嘅朱古力棉花糖,半溶嘅棉花糖仲可以配消化餅食。棉花糖嘅面頭仲有朱古力醬同埋朱古力碎,但係味道就真係有少少過甜,食一兩啖就好飽。
烤朱古力棉花糖

士多啤梨紅桑子梳打
呢個係餐廳推薦嘅飲品,有士多啤梨同埋紅桑子兩款生果,加入梳打水,係一款清新解渴嘅夏天特飲。

焦糖脆脆鮮奶凍咖啡
飲落好似一般嘅牛奶咖啡,焦糖味唔算太突出,但係有少少脆脆喺面,令飲品多少少口感。

如果鍾意食韓國菜嘅朋友不妨試吓,呢間新派嘅韓式fusion菜,而且價錢都適中。
2021-06-27
用餐優惠