餐廳: 營致會館
資訊:

2024-02-23 1334 瀏覽
想同大家分享一下新年期間同女朋友去嘅一間中菜餐廳《營致會館》當日我地係享用午市,除左單點菜式之外仲有點心供應,兩個人總共叫左五款食物1.脆香貴妃雞2.XO醬煎腸粉3.彩蔬竹笙上素粉果4.飽魚燒賣(新春menu)5.香芒凍糕想特別同大家介紹以下兩款菜式脆香貴妃雞🐔(圖1)。 呢碟貴妃雞絕對可以用驚艷兩字形容,所有野都恰到好處,外皮脆,肉質鮮嫩,熟度剛好,唔會太生流出血水亦唔會過熟鞋口,師傅應該係先浸熟再用炸子雞烹調方式用熱油淋上雞的外層造到脆皮效果。唯一美中不足係雞肉欠缺一啲『雞味』,如果可以改用其他品種嘅鮮活雞,整碟菜式就能夠錦上添花。我地選擇午市嘅原因係因為想試下營致另一碟嘅招牌菜式『XO醬煎腸粉』(圖2)。煎腸粉聽落平庸,但當佢來到營致就好比魚升龍門。腸粉經煎炸後使外層香口而裏面依然嫩滑,雖然佢係以煎炸形式烹調及用XO醬作調味,但整碟腸粉不會油膩同過鹹,份量也十足。其他點心同甜品都十分高質,我地都打算encore再來試埋其他招牌菜🤤#營致會館

1.脆香貴妃雞

2.XO醬煎腸粉

3.彩蔬竹笙上素粉果

4.飽魚燒賣(新春menu)

5.香芒凍糕

想特別同大家介紹以下兩款菜式