招聘中
19天前
19天前
26天前
26天前
更多筍工 (9)
#MC帶你去樂富最近推出咗「三哥黑蒜油味噌湯米線」,睇下比日本公司收購後,推出嘅日本風味能唔能夠神還原啦😈.✨ 題外話唔知係咪午市時間,仲要等候咗半個鐘先有野食⌛️而且碗米線都打完仗咁🤨無啦啦啲餸係碗底…… 。對樂富依間三哥用「法國菜」速度嘅出餐,十分失望😔🍜 黑蒜油味噌湯米線(小辣)湯底除咗黑蒜油同味噌,仲可以揀唔辣或者由10小辣起加辣🌶。配搭慢煮嘅日式腩卷同埋溏心蛋🍳另外,仲有配料京白菜、金菇、紅椒圈同京蔥花代替一般米線嘅芽菜、腐皮同韭菜,食落更富日本風味~🇯🇵.✨ 味道上枱時,濃濃嘅黑蒜油味撲鼻而來🧄湯底同小辣混合咗,就唔係好覺得有顏色上嘅分別。飲一飲湯,有少少似壽喜燒湯底,小辣得嚟有啲味噌鹹香,幾平衡幾好👍🏻但同行朋友另一碗嗌咗10小辣,食到尾就覺湯底有啲過鹹🤢.🥩 日式腩卷日式腩卷肉質幾淋身易咬,味精同平時食開拉麵果啲差唔多,依個就做得唔錯👌🏻.🥚 溏心蛋應該係成碗米線最好食嘅餸‼️雖然碗米線因為打完仗咁,我都得返少少蛋黃,但食得出有日本醬油、味醂等去醃製,成餐米線最有日本feel就係依隻蛋💯.✨ 總結未食過嘅,可以一試,但一定要配少少辣,如果唔係個湯底會好鹹。.⭐整體︰7.0/
#MC帶你去樂富
✨ 題外話

🍜 黑蒜油味噌湯米線(小辣)
✨ 味道
🥩 日式腩卷
🥚 溏心蛋
✨ 總結
⭐整體︰7.0/10
⭐食物︰6.5/10
⭐環境︰7.0/10
⭐價錢︰7.5/10
📍 譚仔三哥米線(樂富)
地址:樂富聯合道198號樂富廣場匯富坊地下6B號舖
交通︰港鐵樂富站 A 出口
#Ming_Course #hkfoodie #foodiehk #hkfood #hkfoodblogger #hongkongfoodies #hongkongfoodie #hkfoodlover #hongkongfood #週末好去處 #拍拖好去處 #情侶好去處 #香港小店 #黃大仙區美食 #樂富美食 #樂富一日遊 #樂富好去處 #香港美食 #香港美食打卡 #香港美食攻略 #香港探店 #本地遊 #香港一日遊 #香港好去處 #樂富 #譚仔三哥米線 #譚仔三哥 #米線 #米線關注組 #三哥黑蒜油味噌湯米線
2023-09-13