2023-03-29 267 瀏覽
一早十幾日前已經約定今晚去一幻係佢331搬鋪前試下佢蝦湯拉麵兼且第2碗半價。平日差唔多9點度仲要大道東真係冇咩人,得2個客食緊,所以唔使等輕鬆任坐。4人坐位其實唔多,多數都平排位,想傾住計食都真係睇運數,唔知佢遲啲搬去世貿商場鋪會唔會唔同,多番啲對坐既位。枱上有水有杯提供,筷子紙巾都齊全。侍應都有時間介紹下我地點樣點菜同推介啲套餐。我地3個人所以叫左3個有飲品同小食既套餐,3個都蝦湯麵,另外叫一個叉燒拌麵。3樣小食要左薯仔沙律,木耳同埋筍,3樣都好食,而且冇辣味岩晒我呢啲唔食辣既人。薯仔沙律上面有啲粉紅色既卜卜脆既粒粒但好夾好食,學啲韓國飲食節目咁講,有食感唔會純沙律糊係個口咁。木耳同筍咸淡都岩岩好,作為醒胃小食真係值得推介。我試左鹽味全蝦湯幼麵。湯味都夠晒濃,蝦味夠突出,而且其他特殊味道。證明呢煲湯既蝦都夠新鮮。麵條爽口又彈牙,150G份量亦都幾多,我呢啲重量級既人都覺得食極都好似仲有咁,當然仲有個叉燒拌麵,粒垃叉燒夠晒咸味入味,一定要配住麵食咁就岩岩好,否則單食一粒有些人可能會覺得偏咸啊。最後個支要成個套餐加35蚊既靜岡柑橘梳打真係好飲(可樂+15),覺得呢個35蚊呢支梳打值回票價

木耳同筍咸淡都岩岩好,作為醒胃小食真係值得推介。

最後個支要成個套餐加35蚊既靜岡柑橘梳打真係好飲(可樂+15),覺得呢個35蚊呢支梳打值回票價。唔會太甜,而且柑橘味好香,你慢慢飲完一啖都會好想一放低又要拎番起佢再飲。

最後一樣就係今晚食好彩係唔需要飲大量既水,飲支果汁足夠清除你覺得口渴既,因為驚萬一個湯底唔靚就要係咁飲水,發現自己成晚食住碗湯麵同拌麵都只係飲過一次水,因為食湯麵後中途食第一口拌麵個陣想過左湯麵既味試個拌麵,之後食完晒先至飲支果汁梳打。

希望佢搬去世貿後都保持水準。

鹽味蝦湯拉麵

2023-03-28