呢幾日馬不停蹄咁食,平日少爺返學附近,山林道舊帆船餐廳位置嘅一間BV Kitchen,今日呢餐飯特別之處,就係帶住兩位小食神,再加埋我家廚房之寶。因為朋友們試過大讚特讚,仲再三提醒Must eat其中一款香草辣白酒煮藍青口,但點菜前細心嘅waiter已經提醒是日青口暫停供應。所以都有啲失望呀!最後,我哋點咗一個濃芝士黑松露薯條,半打French Gillardeau Special Oxyster 同半打Australia Tasmanian oyster,3個法式龍蝦湯,1個蘑菇忌廉湯,主菜分別叫咗1個意紅花海鮮意大利飯,1個墨西哥辣肉醬千層麵,由於帶住兩個小魔怪今晚未有order任何酒精類及非酒精類飲品。但相信嚟緊大把日子會嚟,因為除星期日,逢星期一至六,有駐場live band,喜歡酒精加聽歌嘅我,再加上餐廳情調唔差又多個新選擇。講完環境就要入大直路,講講食物質素:濃芝士黑松露薯條---呢個配搭近乎 Perfect濃芝士味道同黑松露嘅香味冇搶走互相嘅味道,食入口嗅覺同味蕾同時醒神👍👍👍👍👍半打French Gillardeau Special Oxyster---較為creamy
講完環境就要入大直路,講講食物質素:
濃芝士黑松露薯條---呢個配搭近乎 Perfect
半打French Gillardeau Special Oxyster---較為creamy,我哋大朋友較喜歡👍👍👍👍
半打Australia Tasmanian oyster---呢款較海水味重,但清新啲!9兩位小食神較喜歡👍👍👍👍
法式龍蝦湯---大啖龍蝦肉,味道適中👍👍👍👍
蘑菇忌廉湯---蘑菇蓉感覺,味道較淡👍👍👍
意紅花海鮮意大利飯---兩位小食神讚到不得了,海鮮足料,味道適中,但份量較少👍👍👍👍(上枱前,經理溫馨提示,女仕們懷孕或經期切勿品嚐,因有意紅花會影響胎兒)
墨西哥辣肉醬千層麵---呢個濃厚肉醬,蕃茄味唔會有飽濟感覺,本人推介👍👍👍👍👍
意紅花海鮮意大利飯
墨西哥辣肉醬千層麵