2016-03-29 2716 瀏覽
筆者一向怕排隊,要排隊既餐廳,除非好特別,否則唔去(講哂啦) 。呢間係少數令筆者願意等既餐廳。 依家排隊可以裝app拎飛check 冧吧, 等既時候可以係商場行街打發時間。其實之前已經食過覺得好,今次來返啅的美中鴨子係美心集團既一員,有人一聽到大集團就耍手擰頭,彷彿有原罪咁。先唔考慮背後其他問題啦,純粹講味道及用餐體驗,筆者一向宗旨都係:好唔好?食左先講啦!今次近last order先黎,都要等半個鐘,行下pageone唔覺唔覺就有位。餐廳環境新淨企理,枱唔算好細但叫得兩三樣餸會唔夠位擺。餐具都幾精美首先係醉雞,好好味呀酒味唔濃,反而甜甜地好吊味。全部起哂骨,啖啖肉夠哂過癮馬蘭頭百葉卷,筆者就無乜興趣喇。根本兩樣食材都唔夾,勉強無幸福呀。。。揚州炒飯上碟好靚呀,食落乾身,米粒分明,睇得又食得,適合筆者呢類無飯不歡既飯桶呢到既招牌片皮鴨到喇鴨皮鬆化唔膩,粉皮出色,比出面既做得軟韌(出面一般乾啲硬啲,不過筆者好怪,覺得乾啲硬啲配片皮鴨好啲) , 鴨肉無蘇味。鴨湯好有驚喜,香濃!豆沙鍋餅就麻麻地喇,皮硬,唔脆,唔知自己食緊乜。明明好多道餸都唔錯,可惜可惜炸生蠔外脆內鮮,伴碟沙律竟然係爽口既
筆者一向怕排隊,要排隊既餐廳,除非好特別,否則唔去(講哂啦
) 。呢間係少數令筆者願意等既餐廳。

其實之前已經食過覺得好,今次來返啅的

首先係醉雞,好好味呀
酒味唔濃,反而甜甜地好吊味。全部起哂骨,啖啖肉夠哂過癮
醉雞
馬蘭頭百葉卷
揚州炒飯上碟好靚呀
揚州炒飯
呢到既招牌片皮鴨到喇
) , 鴨肉無蘇味。鴨湯好有驚喜,香濃
片皮鴨
豆沙鍋餅
炸生蠔外脆內鮮,伴碟沙律竟然係爽口既冰菜,一舊水有六隻咁多,呢個世界邊有咁筍嘅事?一定係騙局,大家記得千祈千之祈唔好叫呀
炸蠔
最後係菜肉雲吞。筆者好水餃多過雲吞,只係覺得普通無特別。
菜肉雲吞
食物非常好,但服務又係爭啲囉
可能生意好掛,伙記都好忙,想搵個人招呼下都唔易
成八舊水埋單,都唔想幫手打包食淨既餸,淨係掉個盒俾人就算數
筆者就黎認命:香港食野就係咁架喇
話雖如此,既然食物咁正,就姑且原諒下你啦,筆者會再來的!
2016-03-13
醉雞