2016-06-04 111 瀏覽
京林屋係一間出名食抹茶甜品嘅店,今日就同個朋友嚟試一試😁我地嗌咗三個甜品share, 分別係抹茶芝士蛋糕set, 特製林屋抹茶餡蜜同抹茶半月布丁。抹茶芝士蛋糕set跟一杯茶,朋友揀咗桃味焙茶。芝士蛋糕唔係好大件,旁邊配有抹茶雪糕,紅豆蓉同白玉。芝士蛋糕食落幾滑,但略嫌抹茶味唔夠突出,食落只有淡淡抹茶味。相反抹茶雪糕幾出色,有濃郁嘅抹茶味,正!白玉口感煙un,紅豆蓉好腍身,甜甜地幾好味😄跟餐杯桃味焙茶幾特別,因為有個小漏斗俾客人計算第二及第三次泡茶嘅時間,每次時間為30秒。杯茶聞起嚟好香桃味,但飲落又冇乜桃味,只飲到焙茶味😂😂😂特製林屋抹茶餡蜜由蕨餅,啫喱,紅豆蓉,抹茶雪糕同白玉組成,另外配有一小樽黑糖漿俾客人自己增添甜度。蕨餅面撒上少許抹茶粉,加上了黑糖漿,口感煙un,甜甜地又食到濃濃嘅抹茶味,唔錯!但啫喱就麻麻,冇乜味,配埋紅豆蓉一齊食會好d😝整體嚟講都唔錯嘅。抹茶半月布丁好迷你,不過味道相當唔錯,口感軟滑,抹茶同奶味洽到好處👍如果份量可以多少少就perfect喇😆
京林屋係一間出名食抹茶甜品嘅店,今日就同個朋友嚟試一試😁
抹茶芝士蛋糕set
桃味焙茶