今次來佐敦食流水蝦放題,個場好大,我地比較早嚟到所以人流未算好多,7:30之後開始人頭湧湧。我地被安排坐蝦缸旁邊,即夾即燒好方便👍🏻 座位都幾寬敞,個爐都幾大,仲要有上下兩層可以俾你更有效率咁燒嘢食😋 店員好細心介紹燒法,記得啲流水蝦要凍暈左先好拎去燒,鮑魚唔好連殼燒因為會爆🫣,佢仲好細心教我哋點樣起鮑魚殼👍🏻 調味方面,枱面放咗四款調味粉,另外出面仲有牛油🧈,蒜蓉🧄,辣椒🌶️,香蔥比你自己調個人口味。我哋未入座店員已經幫我哋開咗爐,燒緊第一轉嘅蝦👍🏻所以好快有得食。趁呢個時間我哋出去拎野食,如果真係好肚餓嘅,出邊自助區都有熟食,可以拎嚟醫肚先。除咗即夾即燒流水蝦之外,仲有多款新鮮海鮮任食,包括鮑魚,帶子,扇貝,蠔,蜆,東風螺,魷魚同各款魚。仲有各款串燒,有雞牛豬,多春魚,腸仔,翠玉瓜,菠蘿… 🧃飲品都有唔少選擇,有烏龍茶、汽水、果汁…燒鰻魚:燒鰻魚燒到外皮好香,裏面啖啖肉,肉質細嫩冇咩骨,好想再食,可惜呢個唔係任食,不過少食多滋味🤤招牌流水蝦流水蝦好生猛,都幾大隻,蝦肉爽口彈牙,啖啖肉,最正係蝦頭的蝦膏,好香濃好鮮味😍扇貝好厚身好大粒,色質鮮嫩,口感彈牙,味道鮮甜,我個人推薦幾種食法:

燒鰻魚:
燒鰻魚

招牌流水蝦

扇貝
1)原汁原味就咁燒,最緊要係燒完之後嘅汁唔好倒咗去,喺鮮美嘅精華所在🤩
2)加蒜蓉同粉絲製作蒜蓉粉絲扇貝
3)加牛油,辣椒同蒜蓉,牛油可以令扇貝口感更軟滑,加咗辣椒仲惹味

厚肉鮑魚
鮑魚厚身大大隻,開頭我哋起咗殼就咁燒,燒得比較乾身冇咗啲肉汁,後來職員教我地放喺扇貝殼上面燒,可保留鮑魚肉汁同鮮味👍🏻

鮮蝦腐皮卷/墨魚腐皮卷
放喺凍櫃見到有兩款腐皮卷,估唔到係咁好食,外皮燒到金黃色,好酥脆香口,裏面好似花枝丸咁爽口彈牙有嚼勁😍

牛油翠玉瓜:
燒到好香,口感爽脆,加咗少少牛油更香
翠玉瓜

整體食物質素非常高,尤其係海鮮類,全部都新鮮厚肉,三百幾蚊真係好抵食,回頭率高,而且時間夠晒長,俾大家可以血拼多幾轉,感覺食咗咁多貴價海鮮都回晒本。服務態度都唔錯,職員會細心介紹燒法,又會幫客人解決疑難。
2022-07-18
燒鰻魚