2022-03-14 2418 瀏覽
今日要去深水埗買野,所以就順便去試下呢間排隊打卡魚生丼小店,我地兩點半去到先發現原來收三點,可能就收工關係又吾需要排隊。店舖以簡約和風裝修,店內座位不多,偷聽到隔離枱話頭先等左一個多小時,咁我地都算幾好彩了,店員都好悉心講解同介紹,服務態度不錯。餐牌上有四款分別為梅$108、竹$148、松$198、特上$298,今天只有梅、竹同松,我地點左梅同竹,梅同竹魚生種類是一樣的,只是竹魚生比梅多些,女仔食梅已經好夠食。好快就黎左前菜,前菜係胡麻醬油甘魚,好少食魚生配胡麻醬,呢個配搭幾新鮮。魚生丼飯嘅份量好足,飯係暖暖地既,魚生有吞拿魚、吞拿魚蓉、北寄貝、希靈魚、帶子、三文魚子、烏賊、油甘魚、鱲魚,魚生夠曬新鮮,配上柚子醬,味道幾特別,不同魚生有不同的口感,再加埋青瓜粒、洋蔥絲同埋芝麻,口感層次再昇華。魚生丼可以分三種食法 :第一食係將WASABI 混埋特製醬油,再拌勻魚生丼第二食係自製魚生手卷,但吾知我係咪掛住影相搞到d紫菜吾夠脆第三食係茶漬飯,店員會一早提議你留小食的一片油甘魚和三分一的飯製作茶漬飯,茶漬飯採用鮮魚湯,魚湯鮮味無比,店員提議油甘魚浸一浸湯先食,但我就覺得浸完無乜特別喇!

魚生丼可以分三種食法 :
第一食係將WASABI 混埋特製醬油,再拌勻魚生丼
第二食係自製魚生手卷,但吾知我係咪掛住影相搞到d紫菜吾夠脆