去開深水埗經過見到呢間日式小店好低調,招牌都冇,行過都唔知係咩舖頭啊,見到OpenRice佢哋係專食魚生飯嘅。舖頭非常細,得幾張枱,一個Menu剩係得四種魚生飯俾你揀,分別係梅,竹,松,特上,梅同竹係魚生份量有分別,而松就多咗蟹肉,特上就多咗蟹肉海膽。🍴前菜 (7/10)兩片油甘魚,加咗啲類似麻醬喺面頭,都幾香嘅,都唔錯嘅。🍴竹 $148 (8/10)飯嘅份量好足,係暖暖哋,冇醋味。有紫菜俾你包住食。魚生有吞拿魚,吞拿魚蓉,北寄貝,希靈魚,帶子,三文魚子,烏賊,油甘魚,鱲魚,魚生真係比梅嘅份量都好多,除咗魚生仲加咗青瓜粒,洋蔥絲同埋芝麻,中和左肉太多嘅膩,口感fresh得嚟又啖啖肉,好爽!雜錦魚生夠凍,食唔到腥味,都新鮮嘅,美中不足嘅係太多魚撈埋一齊,分唔到食緊咩魚,口感太豐富🤣店家都推薦左三種食法前菜建議大家留下一片魚生片以茶漬方式一起吃。一: 將WASABI 放特製醬油,然後擾勻,再慢慢倒上飯面食二: 自製手卷三: 茶漬飯吃剩的三分一加湯,放埋前菜嘅魚生片落去,一齊食。個人覺得三種方法各有各好食,就咁加豉油就係最正常嗰種食法,紫菜嘅話會提升口感,好似食手卷咁,第三種反而有啲驚喜,加

🍴前菜 (7/10)
兩片油甘魚,加咗啲類似麻醬喺面頭,都幾香嘅,都唔錯嘅。

🍴竹 $148 (8/10)

店家都推薦左三種食法

前菜建議大家留下一片魚生片以茶漬方式一起吃。
二: 自製手卷
三: 茶漬飯
吃剩的三分一加湯,放埋前菜嘅魚生片落去,一齊食。

個人覺得三種方法各有各好食,就咁加豉油就係最正常嗰種食法,紫菜嘅話會提升口感,好似食手卷咁,第三種反而有啲驚喜,加咗湯之後,非常清香,中和晒之前食魚生嘅油膩。

推薦指數: 8/10
個人覺得個魚生飯堆到好似山咁高,打卡好靚,魚生都新鮮嘅,食法都算幾豐富,經過想食日本嘢都可以試吓,價錢同質素$150都幾OK嘅!