2011-01-03 14 瀏覽
有位朋友 1 月頭生日,特意提早為佢慶祝,順便賀聖誕!我亦預備咗小禮物送給幾位朋友,令佢哋既開心又驚喜!起初,我以電話 book 位,店員話只可 book 6:30 或 8:30 ,因為其他時段已經 full 哂;唯有 book 定 6:30 ,我哋趕唔切 6:30 到,最早到嘅朋友都要 6:50 ,我叫朋友攞定枱,而我繼續等其他朋友。店員話我 book 張枱已經無咗,要重新攞籌再排過,大家足足等咗半個鐘!仲提醒入座起計限食兩個鐘。聽完之後,未食已經覺得有點趕! 等位期間,睇見有大閘蟹套餐。令我哋更肚餓!事不宜遲,馬上落單!我哋叫咗 6 樣嘢!不過無叫到大閘蟹。呢度地方唔算大,幸好有卡位座,唔會擠迫!店內有不少黑白懷舊相,增添一點懷舊味道!食物尚未送到,侍應先遞上一碟花生作為小吃,亦為我哋酙茶。服務態度尚算不錯!反應夠快!鎮江肴肉 $48最先上枱正是呢碟小食,賣相不錯!令我食指帶動!相信做法相當繁複!豬蹄肉跟啫喱狀嘅凍混合一起,層次分明!可惜食起嚟肉質有點實繃繃!虛有其表! 肴肉不太有肉味,可能被啫喱凍部分鮮甜味掩蓋!蘸埋鎮江醋,可增添風味!其實,唔係好多地方做得好!反而,我覺得霞飛

等位期間,睇見有大閘蟹套餐。令我哋更肚餓!

等位期間,睇見有大閘蟹套餐。

事不宜遲,馬上落單!我哋叫咗 6 樣嘢!不過無叫到大閘蟹。

店內有不少黑白懷舊相,增添一點懷舊味道!

食物尚未送到,侍應先遞上一碟花生作為小吃

鎮江肴肉 $48
肴肉不太有肉味,可能被啫喱凍部分鮮甜味掩蓋!蘸埋鎮江醋,可增添風味!其實,唔係好多地方做得好!反而,我覺得霞飛做得唔錯!

我的食評 - 「霞飛」,可比較一下!

鎮江肴肉

鮮菜肉小籠包 $28
王家沙嘅小籠包有 3 款:招牌蟹粉小籠包 $48、蘇式鮮肉小籠包及鮮菜肉小籠包,同樣$28,當中招牌蟹粉小籠包最為受歡迎!
朋友揀了呢款鮮菜肉小籠包,感覺無咁 heavy !呢度嘅小籠包賣相一般,每粒大小不一,加上蔥粒作辨認。有4 粒,一人一粒!要做到皮又薄又靚,並非容易!搓皮、摺皮、每一個工序要控制恰當。皮尚算薄,筷子夾著都無穿;餡料比例肉多過白菜,肉夠新鮮,肉汁鮮美而且夠多!

鮮菜肉小籠包

鮮肉鍋貼 $28
另一選擇為咖哩鮮肉鍋貼,不過,我哋有一半唔食得辣。鮮肉鍋貼皮薄餡靚,皮摺得夠精細,似乎每一摺係一樣闊度,皮煎得剛好,食起嚟有點脆;用上半肥瘦豬肉新鮮,只要一咬開鍋貼皮,肉汁即時流出來!確實不錯!

鮮肉鍋貼

鮮荳板菠菜 $46
以菠菜、荳板 (即剝咗殼嘅新鮮蠶豆 ) 及蒜片一起炒,最後灑上金華火腿絲,相當得體!未食已經嗅到香味!
通常食到嘅菠菜係腍身!呢度落咗好多油快炒菠菜,保持翠綠!還帶一點嚼勁!值得一讚!荳板軟身夠入味。呢道菜雖然清淡,但係油咗少少!之前,幫襯中環寧波旅港同鄉會,食過豆瓣莧菜,同樣不錯!

我的食評 - 寧波旅港同鄉會

鮮荳板菠菜

上海話梅骨 $68
平時食慣糖醋排骨,一試話梅骨,感覺清新!味道跟糖醋排骨一樣酸酸甜甜,話梅汁令人幾開胃!略嫌唔太夠汁!排骨份量唔少!又夠入味,帶點肥肉,容易入口!用來伴飯係一流之選!

上海話梅骨

健康炒飯 $52
炒飯種類另有:家鄉金腿上海炒飯 $52 及闊佬炒飯 $58。健康炒飯係我嘅選擇!以白米、紅米、蛋白、菜芯莖切片、粟米、崧子為材料!顏色奪目!
令我好驚喜!紅米幾難控制,煮得夠熟又無爆開,有趙頭;加上粟米、崧子,十分有口感!蛋白代替蛋黃,比較健康!明符其實係一道健康炒飯。

健康炒飯

無疑!上菜速度快,食咗一個鐘已到尾聲,侍應問我哋食物到齊未?回答已到齊,隨即收餐具及餐紙,確實有點趕客!食完想坐耐啲都唔得!
2010-12-23
等位期間,睇見有大閘蟹套餐。
店內有不少黑白懷舊相,增添一點懷舊味道!
鮮菜肉小籠包
鮮荳板菠菜