2017-08-12 51 瀏覽
同女朋友一齊既身份即將轉變,為左紀錄呢一個過程,立即起行去慶祝一下今次遠程去到大坑搵好嘢食呢個環境清幽浪漫,適合哂我地既慶祝 餐前包已經成為一款開胃菜式,自製烤焗既圓脆包原個上枱塗上香濃既香草蒜蓉牛油,熱辣辣上枱,撕開面包,牛油香即時飄逸,加上蒜蓉既香味,間打開食慾前菜有用上大量既蟹肉拌入少量薯蓉同少量蔬菜碎既蟹餅用各式各樣既辛香料去調味以細火慢煎炸至成形,食落啖啖蟹肉之餘,會有一種餘韻由辛香料慢慢滲出黎蘸上微微酸既他他醬,即時消去油膩既感覺沙律有用新鮮既羅馬生菜做既凱撒沙拉爽脆清甜面頭刨上濃厚既芝士片,焦脆既煙肉碎,酥脆既面包粒,雖然不變既配搭,但仍然食得出有用心製作湯則選擇左干邑龍蝦湯龍蝦既香味簡直撲鼻而來超濃縮既精華於一隻碗中,湯面上滴上干邑店員更為我地灑上少量既黑椒飲落去,一股超濃郁既龍蝦味直擊口腔,更有粒粒龍蝦肉係碗中而干邑帶少少苦味反而中和龍蝦既膩口感牛膝係西餐唔算少用,但係搭配意大利飯就非常少見絕對係新式既配搭牛膝經過長時間既燉煮,肉質已經軟腍,用叉已經足夠力度切開意大利飯更用上蕃茄同牛脂同煮,令意大利飯不只有一陣蕃茄既酸甜令油膩感減低,更有牛脂既香味,同牛膝互相呼應,

今次遠程去到大坑搵好嘢食

呢個環境清幽浪漫,適合哂我地既慶祝

餐前包

餐前包已經成為一款開胃菜式,自製烤焗既圓脆包原個上枱

蟹肉餅

前菜有用上大量既蟹肉拌入少量薯蓉同少量蔬菜碎既蟹餅
用各式各樣既辛香料去調味

蘸上微微酸既他他醬,即時消去油膩既感覺

凱撒沙律

沙律有用新鮮既羅馬生菜做既凱撒沙拉
爽脆清甜

龍蝦湯

湯則選擇左干邑龍蝦湯

龍蝦既香味簡直撲鼻而來
超濃縮既精華於一隻碗中,湯面上滴上干邑

店員更為我地灑上少量既黑椒

飲落去,一股超濃郁既龍蝦味直擊口腔,更有粒粒龍蝦肉係碗中
而干邑帶少少苦味反而中和龍蝦既膩口感

牛膝意大利飯

牛膝係西餐唔算少用,但係搭配意大利飯就非常少見
絕對係新式既配搭
牛膝經過長時間既燉煮,肉質已經軟腍,用叉已經足夠力度切開
意大利飯更用上蕃茄同牛脂同煮,令意大利飯不只有一陣蕃茄既酸甜令油膩感減低,更有牛脂既香味,同牛膝互相呼應,完成一個佳品

14oz肉眼扒

經過熟成既14oz大肉眼扒用大火烤過,表面帶有焦香脆

入面仍然透露出粉紅色既嫩肉,只需灑上海鹽作調味已經充足

一咬落去,油份肉汁一次過係口入面擴散開去,肉香濃郁香醇
店員更提供黃芥末同玫瑰鹽配合唔同口味。

配菜更有塊牛造型既餅乾,雖則無什麼味道,但脆脆地,幾好咬

炒什菌

仲有個炒磨菇做配菜
用牛油炒香,只作簡單既調味
仍飄散菇菌既香味

心太軟

最後用一個甜品作出完結
新鮮焗起熱氣騰騰既巨型心太軟,放上一球冰冷既雲呢拿雪糕

心太軟既熱力令雪糕融化,一切開,朱古力醬同雪糕融液有如岩漿流出
而且用上黑朱古力所以唔會好甜,好食到唔停口

2017-07-13
餐前包