2019-07-06 3930 瀏覽
這間食店我第一次到。其實很久已經想去一次。因為這間建築物睇相時很美。舊式茶居充滿味道。但因為本人對長沙灣那邊唔太熟悉。又唔多機會再晚上到那邊飲茶。所以都只係想去,沒有行動。最近在網路上得知這食店即將搬遷,如果再唔試一次。可能就再無機會。剛好最近我返夜,那就和同事K到這邊試試飲夜茶啦。我到附近都唔係太容易找到。因為其實這間酒樓都好低調。唔會好似大商場一樣,好多射燈。如果唔係朋友遠處見到。可能行過都未知。雖然黑暗得令人寒心。但想當年應該這裡都很繁華。香港每日都在變。說回食物方面:我和朋友K今次點了幾個點心,包括:燒賣、鳳爪、鳳爪排骨飯、牛肉腸粉燒賣就正正常常。我可以接受。鳳爪都可以,佢哋落豆卜做底,那些豆卜比鳳爪更入味。鳳爪排骨飯很好吃😋飯粒粒粒分明。無論飯和排骨都熱騰騰。可能因為那些茶客,大部分都係低下階層,大家都想食得飽飽。變相令飯的出貨率上升。所以很新鮮。腸粉都係這裡夜茶的招牌菜。我地選擇了牛肉腸,都可以。如果用手製角度,那些腸皮算厚身。不過就唔太熱⋯可能放左一段時間⋯其實我和朋友都無回憶在這間食店。所以我無咩可以講話咩唔捨得、集體回憶,但都希望在這裡留下足跡。在這裡我睇唔到咩人情味

說回食物方面:

牛肉腸

其實我和朋友都無回憶在這間食店。所以我無咩可以講話咩唔捨得、集體回憶,但都希望在這裡留下足跡。在這裡我睇唔到咩人情味。只睇到一個個疲勞嘅身軀。默默地吃著熱騰騰的點心。在香港工作到零晨的時候。
其實大家都很累了。

老實說這裡的點心唔算太平。服務都唔算太欣勤。食物安全都唔算太妥善。但食物品質都還可以。
2019-06-19
$54 (宵夜)
牛肉腸
  • 鳳爪排骨飯