2021-12-02 467 瀏覽
半島酒店呢座建築物,真係從內到外都係打卡位~今晚同屋企人慶生,去左佢既大堂茶座食西餐。臨近聖誕,酒店既佈置仲更加靚☺️生日set買四送一,圍起人均都唔算太貴。而且四個人基本上可以試盡佢大部分菜式。坐低order完冇耐,就送上麵包籃,d包仲係微暖既,不過味道只係不過不失,唔算出色。舊牛油就未去到常溫,有d難切。之後好快已經上埋兩個前菜同湯,上菜感覺有d趕,放到成枱滿晒...加錢試左呢度既龍蝦湯,唔算特別出色,以加錢黎講就有少少唔抵,椰菜花湯既淡咖哩味反而幾特別。大蝦cocktail既擺盤認真麻麻,d蝦收晒係入面,影相淨係見到一埋椰菜絲...不過蝦肉爽彈有鮮味既,幾清新。豬頸肉沙律上面好多脆麵既野,夾埋下面d豆同紅椒一齊食,加上泰式調味,開胃又好食。其中一款主菜加左錢要牛柳,5成熟黎講,d肉質冇想像中咁軟嫩。羊架呢款主菜反而係旁邊既免治羊肉餅有驚喜,好有羊味,入面仲有少少肉汁。煎鱸魚都唔差,魚肉食得出有鮮味,唔係凍肉個種乾柴又冇味既魚柳。呢個意大利芝士雲吞我自己最鍾意,無論係d青豆粒、上面炸脆左既薯條絲、底層既蘑菇醬同個雲吞本身,幾樣野夾埋都好好食😋最後甜品擺盤係幾靚,但唔算好出色。總括而言

麵包籃

烤羊架及香草免治牛肉餅

香煎鱸魚

莧菜意大利芝士雲吞

紅莓撻

最後甜品擺盤係幾靚,但唔算好出色。

總括而言,食物表現穩陣既,唔會話有野好難食,再睇埋用餐環境,人均五百內算係物超所值。
龍蝦湯
淡咖哩椰菜花湯