2023-12-17 902 瀏覽
其實同好多人一樣,被E神吸引,慕名而去,當然仲有CNN嗰篇報導,因為我本身係港式奶茶迷。。。OK入正題。我哋兩個人點了的東西逐樣點評:1. 熱奶茶$20: 大哥遞埋嚟倒咗幾啖落枱,冇俾紙巾擦番,要自備紙巾吸番乾淨個杯底。講番杯茶先,冇乜茶香,有明顯澀口感覺。小弟從小學開始飲港式奶茶30年,過百間就一定有,呢杯只能算係中等水準。為飲杯好奶茶嘅,其實去大快活同麥當勞仲好啦。2. 凍奶茶(少甜)$22:絕對冇做到少甜,所以都幾甜下,茶味同熱的差不多,冇咁澀,但都係冇咩茶香的,甜味掩蓋一切,似飲奶糖水。3. 咸牛肉蛋三文治(烘底)$15:面包入口好鬆脆,烘得有點偏乾身,味道冇咩問題,幾好。問題係:蛋同咸牛肉真係少到離晒譜,大概就3-4mm厚,蛋好薄,好少咸牛肉,所以冇咩咸牛肉味。4. 豬扒一丁面$30: 豬扒份量足,味道亦唔錯,帶些少肥肉香,唔會乾柴,味道唔知點形容,有啲黑椒汁味嘅感覺。至於個面,真係一言難盡,同之前某啲師兄評價一樣,係未煮夠時間就上,個面最多煮咗分半至兩分鐘,面條未煮熟晒仲白白哋,另外一碗(5)都係咁。冇一丁嘅味粉香,亦冇蔴油香,不過枱面有一支蔴油俾你自己落到夠,但一丁個味粉

我哋兩個人點了的東西逐樣點評:

4. 豬扒一丁面$30: 豬扒份量足,味道亦唔錯,帶些少肥肉香,唔會乾柴,味道唔知點形容,有啲黑椒汁味嘅感覺。至於個面,真係一言難盡,同之前某啲師兄評價一樣,係未煮夠時間就上,個面最多煮咗分半至兩分鐘,面條未煮熟晒仲白白哋,另外一碗(5)都係咁。冇一丁嘅味粉香,亦冇蔴油香,不過枱面有一支蔴油俾你自己落到夠,但一丁個味粉呢?

5. 紅腸太陽蛋一丁面$24: 紅腸三舊夠晒厚,食落都幾滿足!蛋冇咩好講,煎得幾靚。至於面就同上面(4)嘅問題一樣,唔重覆了。兩碗面都有搭些少生菜,係好事嚟。

6. 淨雞翼(一碟)$36: 雞翼味道唔錯,唔係純粹嘅豉油雞汁燜,有點葱油香味。雞翼已經做到差不多入口就骨肉分離,冇雪水味,中上。

總結:茶檔生意幾好,一早去都要排成半個鐘先有得坐低叫嘢食,可惜等待並沒有換來預期中的食物質素。老闆平時都好鍾意上IG分享,假如你睇到呢個食評,希望你review下你餐牌上每一樣食物同飲品嘅水準,始終好味先有回頭客,賣情懷就只得一次。

紅腸雞蛋面
豬扒面
淨雞翼
2023-12-16
$77 (早餐)
  • 雞翼
  • 豬扒麵