2024-03-17 88 瀏覽
爸爸知道我鐘意食海鮮🦀🦐🐟,特登訂左枱去“小漁港”,媽媽超級期待😍。店舖裝修同個名一樣,牆身及擺設都放有帆船⚓既佈置,坐位夠闊落。我哋揀左“是日廚師智選套餐“$318/位,套餐有一款主食,四款時蔬🌽,八款時令海鮮及刺身拼盤,最重要星期一至四套餐埋單❎免加一,❎免茶芥,❎免小食,真係好抵食👍。天婦羅蕃薯仔:熱辣辣即炸,外脆內軟仲要勁甜😋。刺身拼盤:全部都好新鮮肥美,食完爸爸話己經好飽,同我講要我加油海鮮,結果仲食得多過我。八款時令海鮮:套餐有貝殼三寶(花甲,黃蜆,東風螺),肉蟹,鮑魚,海蝦,馬友,扇貝,但姐姐話因為我哋隻肉蟹細隻,所以今次仲有瀨尿蝦。我哋食完刺身,姐姐就會幫我地放上去較時間蒸,夠鐘又會過黎幫我地開蓋,又會攪下個粥底,服務一流😘。每樣海鮮蒸既時間都吾一樣,貝殼三寶好乾淨👌無沙,扇貝鋪上滿滿嘅粉絲夠大隻又彈牙,肉蟹🦀都吾細隻啖啖肉,魚肉🐟蒸到岩岩好夠滑,瀨尿蝦做完運動好容易脫殼,真係食得好滿足。四款時蔬:最尾蒸既有勝瓜,粟米🌽,芋頭,南瓜,蕃薯仔🍠,蟲草雞🐓及烏冬。烏冬吸曬蟲草雞既精華,雞肉嫩滑岩岩好。一開始就放左蟹蓋同排骨一齊煲,粥底吸晒海鮮既精華,原來仲加埋瑤柱粒一齊煲,

天婦羅蕃薯仔:熱辣辣即炸,外脆內軟仲要勁甜😋。

天婦羅蕃薯仔

刺身拼盤

馬友扇貝鮑魚海蝦

肉蟹

貝殼三寶

瀨尿蝦

蟲草雞蔬菜烏冬

一開始就放左蟹蓋同排骨一齊煲,粥底吸晒海鮮既精華,原來仲加埋瑤柱粒一齊煲,連平時吾食粥既我都食左兩大碗,大人小朋友都食得好開心。

粥底海鮮

最尾既甜品入面係豆沙餡料,吾會好甜。

紅豆餡甜品

📍小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋
📌太子荔枝角道127-133號地舖

#小漁港 #海鮮餐 #甜番薯 #刺身拼盤 #火鍋 #粥底 #ilovefood #hkfoods #hkfoodblogger #yummy #foodie #香港美食 #美食推介 #美食日記 #太子美食 #太子好去處

#hkkol #blogger #hkfoodie #親子 #全職媽媽 #育兒日記 #育兒 #育兒日常 #寶寶日記 #成長記錄 #凍檸茶
2024-03-13
天婦羅蕃薯仔