位於中環的A Lux法國餐廳,門口真係好似去咗巴黎一樣,環境優雅,氣氛浪漫🌹今晚同朋友一齊叫咗份tasting menu。首先上枱嘅係餐前小食和法國牛角包、麥包及脆片接著係Lobster bisque, tortellini,龍蝦湯夠晒濃郁,每一啖都充滿龍蝦嘅鮮甜,雲吞皮薄餡靚,口感一流😬跟住就係French beef tartare, smoked mayo, fried toast,牛肉他他口感軟滑,配埋煙燻蛋黃醬,味道更加豐富,炸多士香脆可口,真係絕配。然後就係重頭戲,Spaghetti, 24 months parmesan cheese, black truffle,廚師會喺你面前即場點火燒香24個月巴馬臣芝士配上黑松露去煮呢個意大利粉,真係不得了,巴馬臣芝士嘅香味濃郁,黑松露嘅香氣撲鼻,每一啖都充滿奢華嘅感覺,真係令人回味無窮。仲有Carabineros prawn homemade spaghetti,西班牙紅蝦鮮甜彈牙,自家製嘅意大利粉口感煙韌,配埋蝦頭蝦膏去整的香濃醬汁,真係食到停唔到口。主菜方面,叫咗美國USDA肉眼扒,煎得啱啱好,外層焦香,內裡鮮嫩多汁,肉味濃郁最

最後就係甜品時間,叫咗栗子Tiramisu,真係好特別,粒粒栗子肉好有口感,配埋咖啡酒嘅香味,真係令人一試難忘。

果然餐廳的食物真係好高質素,每一道菜都充滿心思,服務又周到,環境又浪漫,真係一個慶祝生日、紀念日或者同朋友聚會嘅好地方!一份tasting menu 足以試晒佢嘅招牌菜👍