打從中學已經常踏足此地,起初只為好奇,及後為了尋寶(寶是我另一珍藏,已有十多年收集興趣,家中堆積如山,近年已日漸難找),與廟街某書店相交多年,一有時間便會去吹水尋寶,此街有很多人稱為舊廟街,以往有不少車仔檔亦已入舖,風味全無,最令我懷念的是除此粥檔外與同學街邊炭爐打邊爐及另一位身體有缺憾檔主所開的車仔麵檔,前後者都已入舖,生活穩定,可喜可賀.要健康不如唔好出街食,係我一向格言,粥底十年如一日軟如綿,雞雜粥無謂加d外人入黎,走魚片,走皮蛋,一樣咁正,生腸爽口,雞腸豐腴,雞潤夠粉,而雞腎彈牙,可惜雞肉相比下有點失色,雞味不太特出,亦唔夠滑,雞腸經熱粥一焗,雞油徐徐浮上粥面,油光滿面,再配上薑絲,花生,蔥粒及大頭菜粒,令口感復雜,一個字形容,正.係香港都幾難搵到有咁地痞文化既粥檔.其實賣粥幾位都是同鄉,自不然用有限的家鄉話聊天,份外有親切感.