2010-08-01 135 瀏覽
不多說,只想為快樂呢間賣傳統麵包的老店,來個大雜燴,寫幾款食過的分享下︰蛋撻,吃過好幾次,水準有點飄,酥皮有時個底濕濕地,腍哂影響左整舊蛋撻,當然也有酥化時,水準不錯的。反而蛋味水準好幾次也差不多,甜度適中,$2.5一只,抵吃。菠蘿包,個皮夠脆的,唔會一咬碎哂,包夠軟身,$2.5一個,很特別又算不上,但又總會係云云既選擇之中要一個。墨西哥,唔夠菠蘿包流量快,較少遇到剛出爐,放耐左個皮腍哂,墨西哥包係要食剛出爐的。唔知係咪少左人食墨西哥包,好幾間連鎖都唔見有墨西哥包賣,唔會有日消失於風雨中掛?紙包蛋糕,看雜誌早前介紹金鳳,有提及那裡的紙包蛋糕,鬆軟黎講金鳳係鬆軟的,不過無咩蛋香,這邊的食到蛋香,個人黎講喜歡這裡有蛋香的紙包蛋糕。蝴蝶酥,大大塊,試過好幾次,都係唔多酥化,不過夠脆的。可能個人食得較甜,總係覺得甜度唔夠,牛油香味亦是淡淡的,較為一般的蝴蝶酥。忌廉筒,酥皮帶有幾重牛油味,忌廉較少,多一點會更好,帶點鹹,不過只收我$3.5,我收貨。椰蓉雞尾包,個人一向喜歡食較甜的雞尾包,這裡的夠甜,我歡喜。很怕雞尾包大大個餡少少,內裡空空的,這裡的不錯,椰蓉滿滿的。沙翁,有豆沙餡或者無餡,兩款也

沙翁,有豆沙餡或者無餡,兩款也不錯,市面唔少新式冬甩,始終還是傳統的最好吃,覺得少糖的話,同阿姐講,阿姐會做野,小店就有這樣好。

遇到出爐的包,值得一試。

下午茶 - 酥皮蛋撻
菠蘿包皮夠脆