元朗同朗屏都係美食天堂呀,但唔係下下入去大西北都有時間慢慢搵好西,呢間係間唔中都會食嘅平民飯堂😚離朗屏站大約行10分鐘,都諗得過。🔸家鄉煎豆腐 ($32)👑煎豆腐係必試嘅Item,應該好多餐廳可以煎到呢種外脆內軟嘅豆腐。但上碟一陣,豆腐仍然保持到少少脆皮,主要係少少七味粉加熱蔥花醬油淋係面,味道係剛剛好🤤一共有六舊。以前佢地會用超滑嘅蒸豆腐,而家轉番用硬豆腐,味道都keep到👍🏼不過係唔比外賣煎豆腐,話驚淋😂👌🏻🔸四川麻香雞配蔥油飯 ($56)雖然係平民飯堂,分量適中,但雞非常滑,賣相不俗。飯同雞會分開上,程度屬小麻香,岩哂我地只食到小辣嘅人😬佢醬汁係偏濃味,但唔會蓋過雞味,喜歡雞嘅你都可以一試。🔸麻辣手撕雞粉皮 ($42)見網上有幾個人讚呢個粉皮,專登試下…但覺得都幾難食🤢手撕雞調味係正常,算是野味,下面就係粉皮,咁就撈撈佢。撈完個粉皮完全掛唔到d醬汁,於是就好似皮還皮雞還雞嘅感覺,個粉皮就變得好無味。🔸今次無食炸魷魚穌,佢地炸物都ok,唔辜寒嘅份量都抵食。

🔸家鄉煎豆腐 ($32)👑

🔸四川麻香雞配蔥油飯 ($56)

🔸麻辣手撕雞粉皮 ($42)

🔸今次無食炸魷魚穌,佢地炸物都ok,唔辜寒嘅份量都抵食。