明閣 (香港康得思酒店)

Ming Court (Cordis Hong Kong)
餐廳: 明閣 (香港康得思酒店)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-11-12 3991 瀏覽
一年一度又係食大閘蟹嘅時候,星期二晚上7:30餐廳已經坐滿人,証明大家都把握機會食大閘蟹😊呢個套餐算係好抵食,適合我哋呢啲咁鍾意食蟹🦀️嘅人,份量足,最重要食到不同蟹嘅菜式,大快朵頤😋套餐由Chill E.A.T. 推出,8道菜,$980pp,當中包括一杯酒🍸,已包茶芥,不需再加一,抵👍🏻餐前小食:子薑皮蛋凍豆腐酸甜味先嚟誘發你嘅味蕾😋蟹粉金菇脆卷.至尊蜜汁叉燒脆卷真係好正,外皮脆卜卜,入面餡料係齋菇之類,多到滿溢,個人覺得非常欣賞,半肥瘦叉燒當然冇得輸😂蟹粉小籠包普通左啲,蟹粉味道唔夠濃,同埋上枱時已經凍左啲,不過個醋好掂,好有提鮮效果黑醋珍珠蟹粉蟹肉燕窩羹非常濃郁,好足料,食完已經飽晒😅玫瑰虎蝦球用龍蝦汁做芡汁,大虎蝦肉質鮮甜,讚👍🏻隻碟非常靚,好有水墨畫feel,蝦頭都食得架😋能泉生姜利口酒(日本西部高知縣士佐市)生姜清酒配大閘蟹,真係非常適合,可以達到驅寒嘅效果😉而杯酒又真係幾好味,最重要只有7%酒精,女士都飲得👍🏻清蒸大閘蟹千呼萬喚始出來,與上一道菜相隔45分鐘,係成晚最敗筆之處,不過上到嚟隻蟹好熱,5両蟹,唔大唔細,超多膏,鮮味😋蟹粉扒時令有機菜苗好多嘅蟹肉配菠菜生炒臘味糯米

餐前小食:子薑皮蛋凍豆腐
酸甜味先嚟誘發你嘅味蕾😋

蟹粉金菇脆卷.至尊蜜汁叉燒

蟹粉小籠包

黑醋珍珠蟹粉蟹肉燕窩羹
非常濃郁,好足料,食完已經飽晒😅

玫瑰虎蝦球
用龍蝦汁做芡汁,大虎蝦肉質鮮甜,讚👍🏻
隻碟非常靚,好有水墨畫feel,蝦頭都食得架😋

能泉生姜利口酒(日本西部高知縣士佐市)

清蒸大閘蟹

蟹粉扒時令有機菜苗
好多嘅蟹肉配菠菜

生炒臘味糯米飯
味道都係中規中矩嘅

桂花薑茶紫薯水晶湯丸
個薑湯底就好正,不過湯圓就有啲厚皮靭咗啲

2023-11-07