2024-04-18 31 瀏覽
📍西貢都有唔少Cafe ,但係呢一間係會令我念念不忘。已經係第二次到訪,嚟到西貢就真係會諗起佢哋嘅南瓜海鮮濃湯。小店木系嘅設計,陽光灑入去,令人有溫暖嘅感覺,食完佢哋嘅出品的確係飽。店如其名 — 溫 飽南瓜海鮮濃湯配香烤酸種麵包 $148海鮮湯飲落非常濃郁 ,飲落有濃濃嘅蝦味,同時飲到南瓜蓉嘅香甜,蝦味同南瓜取得好好嘅平衡。亦都有配搭上酸忌廉 ,飲完原本嘅味道,可以撈勻落個湯到,減低整體膩感。自家制酸種麵包沾上濃湯,酸種的麵包吸滿了濃湯,食落大大滿足感。麵包酸味頗突出,外殼烤得硬脆,內面依然帶有半軟身。呢個配搭食完之後,飽腹感滿分!大啡菇牛油果Bagel $88有大啡菇、半隻牛油果、自家醃製洋蔥、蕃茄、沙律菜、堅果碎。大啡菇咬落多汁,牛油果軟滑。洋蔥、蕃茄減低牛油果油膩感。但食落比較論盡,好難一次過食晒咁多種配料。

南瓜海鮮濃湯配香烤酸種麵包 $148

大啡菇牛油果Bagel $88