2014-07-29 1265 瀏覽
平時都好易俾笑臉定喊臉,但呢次有點難。。。。有點矛盾。。。人地話明抹茶館,當然主打抹茶嫁la,係,呢間的抹茶產品的味道係好,香港來講,都算係“優”,但我要趕住食完飯去睇猿人爭霸戰,所以要一次過嚮呢度食埋正餐先試抹茶野,但食完一面一飯(同朋友share)之後,我地異同聲都話差。。。結果,我只能俾OK了事!黑麻油豬骨拉麵,面質扁淋身,無彈牙感,湯很一般,俾我形容,我會形容為平淡,溏心蛋ok,整體上唔似80蚊的拉麵!照燒雞扒温泉蛋丼。。。呢碗我同朋友一致話散食的!照燒汁超甜淋落d偏鹹的雞扒上,成件事好怪,怪到我豪不客氣地說是難食!雞扒都幾“鞋身”,與滑身的半熟蛋白又係好唔夾,要我俾呢碗野的分,十分滿分,我會俾。。。。1.5分,呢1.5分係俾隻蛋的,佢能做到3成熟的效果,滑之餘,有少許質感!古人話先苦後甜係啱嫁!食過兩樣唔好味既主食後,終於可以叫我最期待既甜品了!雖然全部都係抹茶的甜品,但都花多眼亂,個個都想試。朋友好有耐性左揀右揀咁等我選左2個,第一個係牛乳軟雪糕抹茶飲品,牛乳軟雪糕好香濃細滑,抹茶飲料非常濃,濃到有點苦澀,正正係我喜歡的濃度,嚮香港都無乜飲過咁濃抹茶的飲品。其實我覺得佢咁濃

朋友好有耐性左揀右揀咁等我選左2個,第一個係牛乳軟雪糕抹茶飲品,牛乳軟雪糕好香濃細滑,抹茶飲料非常濃,濃到有點苦澀,正正係我喜歡的濃度,嚮香港都無乜飲過咁濃抹茶的飲品。其實我覺得佢咁濃係有道理的,因為當軟雪糕溶的時候,可以令下面的濃抹茶都變滑同無咁苦,淡了點而都係有很香抹茶味。
最後係抹茶軟雪糕豆乳芭菲!就咁睇杯芭菲的外觀都覺好靚了!有抹茶軟雪糕外,還有點鮮果,白玉,玉米脆脆同抹茶啫喱條!抹茶都係帶有濃濃的抹茶味,但無牛乳的那麼滑!而玉米脆脆係用較硬身的,唔會被抹茶醬同溶左的軟雪糕整淋外,仲會有咬口。最底的係抹茶醬和抹茶啫喱條,啫喱條都有很濃的抹荼味仲有微微的煙韌感和彈性,令人食落有點爽快的感覺!雖然杯芭菲食唔到有豆乳味,但整體都係屬中上!

總結黎講,呢間食野,就建議唔好食主菜,直接叫甜品或抹荼飲品!仲有,我建議怕綠茶苦的朋友飲抹茶飲品時,叫有牛乳混合的,會中和濃抹茶的澀味。
2014-07-20