2023-12-26 540 瀏覽
經同事介紹,一行四人黎呢家海港酒家一嚐長腳蟹之味。食完,我一定要寫呢篇評論。Book 左25號6點食,叫左4.4斤長腳蟹,一碟清蒸沙巴仔,一兜菜,4隻清蒸蟶子,一兜花膠白肺湯,5碗白飯,仲有2碗紅豆沙,1個焦糖燉蛋,一客桂花椰汁糕。先講長腳蟹,長腳蟹要自己攞個價錢牌去海鮮區叫。第一,負責海鮮區嘅阿叔態度極差,我主動問佢究竟四個人應該食幾多斤嘅長腳蟹夠,因為我第一次食唔係好清楚,佢答得好模棱兩可,話你想食幾多斤就買幾多斤囉🙄第二,我話同佢講要一隻四斤嘅長腳蟹,佢直接拎咗個長腳蟹去磅到4.4斤,但係個磅非常之模糊,好似有一層膜包住,我根本睇唔到,佢嘅態度亦都非常差叫我自己退後睇,跟住我要喺某一個角度好認真咁樣先睇到大概嘅數字,呢點真係非常之反白眼,強烈要求酒家換咗個磅,如果唔係你話幾多斤有幾多斤好容易俾酒家誤導。再黎長腳蟹本身,清蒸清蒸長腳蟹真係將長腳蟹嘅滋味完全表現出來,真係好好食,好鮮甜,每一條腿都塞滿晒肉,肉好紮實好正。可能依家酒家都出名清蒸長腳蟹,我見到好多台都有叫。然後喺其他嘅菜式,我覺得最好食係清蒸聖子,其他就一般般冇乜特別,甜品亦都好普通,桂花椰汁糕更加係唔好食。總括而言,為

總括而言,為咗長腳蟹係值得推薦,如果你去呢間餐廳唔係食長腳蟹就唔好去啦。
2023-12-25
聖誕節