朋友係重口味寶寶,芫荽同蒜頭等都係佢嘅至愛😻,而我不嬲都最就得人,仲專登收集情報搵有乜餐廳啱佢食。今次就嚟到位於炮台山嘅「16 Shell」,皆因上網見到佢個新餐牌完全符合我哋心意。佢係一間西餐廳🍽,我相信冇人會唔同意,但其實又點止咁簡單?佢定位非常清晰,主打由美國引入嘅夏威夷X意大利Fusion菜🌺🇮🇹,咁即係乜嚟,等我食住話你知啦。黑炭黑蒜蓉包($80),蒜蓉包同平日食開嘅完全唔同,除咗顏色與眾不同外🖤,味道都好特別。麵包好大塊,口感軟熟,黑蒜味道突出,但都算易入口,中間仲有啲位置濕濕哋,估計係蒜蓉。芫荽酥皮蝦比薩批($160/8吋),本身想嗌啲輕量啲嘅小食,但自從食過一次酥皮Pizza🍕之後,我就愛上咗。比薩批有分6吋同8吋,價錢分別唔大,所以選擇咗後者。酥皮做嘅批超邪惡,牛油香滿溢,質感鬆脆。☘️芫荽係第一賣點,佢混合埋芝士毫無違和感,味道清香而不俗,就算唔係芫荽狂熱者都會喜歡。作為另一主角嘅蝦亦有成六隻咁多,新鮮爽彈。夏威夷蒜油蝦飯($135),朋友喺門口就已經留意到呢道菜,因為有個牌寫住做緊外賣優惠。老闆話一定要試呢個飯,喺夏威夷好出名㗎🌺,香港就應該係佢哋獨有。蝦飯賣相OK
黑炭黑蒜蓉包
夏威夷蒜油蝦飯
夏威夷蒜油蝦飯($135),朋友喺門口就已經留意到呢道菜,因為有個牌寫住做緊外賣優惠。老闆話一定要試呢個飯,喺夏威夷好出名㗎🌺,香港就應該係佢哋獨有。蝦飯賣相OK,但齋睇樣你係諗唔到會咁好食。🍚每一啖飯都好重牛油蒜香,炒至乾身得來唔硬,粒粒分明;而蝦經過燒烤,所以特別香🦐。另外,落啲檸檬汁食又有另一番風味。成個飯真係令人滋味無窮。
香煎橄欖油大蒜鹽醃咸漁仔配無骨雞肶意大利麵
香煎橄欖油大蒜鹽醃咸漁仔配無骨雞肶意大利麵($150),意粉有幾蒜唔使多講。炸蒜富有自家特式👍,佢加入咗鹹魚仔一齊炒,肉眼就唔會見到嘅,不過鹹香味就較一般濃郁🧄。香煎橄欖油(Aglio e Olio)意粉要整得出色其實唔易,幸好廚師能夠將意粉煮得清爽有嚼勁,每條掛滿蒜油,配合埋蒜粒,口感好正🍝。雞肶亦都相當唔錯,外皮超脆,肉就保持嫩滑,兼且無骨啖啖肉🐔。
提拉米蘇
提拉米蘇($80),喺意大利餐廳食Tiramisu🇮🇹,感覺有信心保證。呢件提拉米蘇唔會太甜,酒味同咖啡味平衡得好好☕️,而且有酒味其實係好難得。芝士層唔算特別滑,不過整體質感都夠濕。另一邊廂,佢比我嘅感覺係比較有蛋糕嘅元素,可能因為餅底係一層薄嘅海綿蛋糕🤔。
Mango Day
飲品方面,我哋要咗兩杯無酒精嘅Mocktails🍹,佢哋同樣大大杯,而且係出奇地好飲🤤,無藥水嘅怪味。💛黃色嗰杯係Mango Day($70),佢由芒果、青瓜、蜜糖、青檸汁以及薑汁汽水製成。味道超清新,🥒青瓜味係精華所在,佢可以媲美我喺英國第一次飲嘅青瓜飲品。🧡橙紅色嗰杯係Hotty Pink($70),佢由士多啤梨、薄荷、青檸汁、薑啤同辣汁製成。呢杯味道幾得意,辣度仲有得揀添🌶。
總括嚟講,呢間小店勁高質,食物定價唔平,但你喺度係能夠品嘗到,廚師將每樣食材都發揮得淋漓盡致嘅美食😋。食材全部都偏向重口味,不過成品卻無纏人嘅感覺。餐廳喺社交平台常言道「好味是良知」,佢絕對做到,推介🌟!
2021-06-01
黑炭黑蒜蓉包