2014-01-23 597 瀏覽
星期二晚放工要去event, 但未夠鐘, 去蘭桂坊兜個圈kill time。入左去新開的Rockabilly酒吧, 名字取自美國上世紀50、60年代早期搖擺音樂種類, 同時可延伸至一種反叛的文化和生活態度。是蘭桂坊第一間themed bar。有theme, 有概念, 從來都是好開始。跟同事一起去飲杯野, 原來佢地每逢星期二有優惠, 叫「$10 Tuesday」, 即係你叫咩野飲都可以$10叫多個slider。slider, 係舊時代美式英文用字, 解作sandwich, 喺bar呢度就講緊佢地既mini burger。結果叫了一杯slushies (又係舊社會美式英文, 即係沙冰) 味道係Pink Cadillac, 大大jar, 甜甜的有青檸/ 檸檬味, 冇乜酒味, 但其實入面有大量tequila! 女仔飲好易醉然後+$10 要左個炸魚柳slider, 叫sponge bob。魚炸得脆身內裡仍然juicy, 當然要做「魚柳包」塊魚要好吃是常識吧?! 反而個包係驚喜, 用少少甜的軟身bun, 感覺好cute。望真menu, a la carte一客sponge bob slider 要

有theme, 有概念, 從來都是好開始。

Pink Cadillac
sponge bob slider
望真menu, a la carte一客sponge bob slider 要$138 (店員話一客有三件), 其他牛肉slider都要$122一客, 而家$10有一件, 加埋杯/jar slushies $50, 加埋一都只係$66一位!!! 同去其他bar happy hour差不多價錢, 但卻有比普通bar超班的小食質素, 好抵!!

題外話/補充資料: 仲要一讚酒吧的背景音樂... 我對「rockabilly」音樂唔認識, 但佢地個playlist好正, 唔會似一般bar 只係得個嘈字, 又唔會話太大聲, 傾到計時得閒又聽下音樂, 不錯。
2014-01-21
Pink Cadillac